Crna hronika

Tužna vijest: Preminuo glumac Ištvan Gabor

Poznati glumac Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Ištvan Gabor preminuo je u petak, 13. novembra 2020. godine.

Istvan Gabor - Zenit.ba

Jedan od najupečatljivijih lica BNP u Zenici, tokom svoje karijere ostvario je oko devedeset uloga u različitim predstavama.

Poseban afinitet iskazivao je u kreiranju grotesknih i komičnih likova.

Rođen je u Subotici (Srbija), a osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.

Nakon što je dvije godine proveo u Banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Bosansko narodno pozorište Zenica na svom Facebook porofilu oprostilo se od svog člana.

“Duboko ožalošćeni obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da je u petak, 13. novembra 2020. godine preminuo Ištvan Gabor, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Rođen je u Subotici (Srbija). Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.
Nakon što je dvije godine proveo u Banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u BNP-u, tumačio je oko devedeset uloga u predstavama različitih žanrova. Ipak, treba naglasiti da je tokom svoje glumačke karijere naročiti afinitet pokazao za kreiranje komičnih i grotesknih likova. U toj oblasti ostvario je svoje najuspješnije glumačke kreacije”, naveli su iz Bosanskog narodnog pozorišta, prenosi “Radiosarajevo“.

Duboko ožalošćeni obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da je u petak, 13….

Objavljuje Bosansko Narodno Pozorište ZenicaPetak, 13. studenoga 2020.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh