Crna hronika

Sud odlučilo: Fikret Abdić ostaje u pritvoru

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Kantonalni sud u Bihaću je za dva mjeseca produžio pritvor Fikretu Abdiću, načelniku Općine Velika Kladuša.

Fikret Abdić - Vijesti.ba

Na ročištu koje je održano u srijedu, 16. septembra 2020. godine, postupajuća tužiteljica je iznijela prijedlog Tužilaštva da se prvoosumnjičenom u predmetu MREŽA pritvor produži za tri mjeseca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela zbog kojih se vodi istraga u ovom predmetu, kao i zbog postojanja pritvorskih razloga – okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Kantonalni sud u Bihaću je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva zaključio da postoje navedeni pritvorski razlozi, ali i da se sve radnje dokazivanja koje je Tužilaštvo u obavezi poduzeti za okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke mogu poduzeti u roku od dva mjeseca. Stoga je Sud osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca, a ne za tri mjeseca, kako je to predloženo od strane Tužilaštva.

Pritvor po rješenju Suda može trajati do 18. novembra 2020. godine ili do nove odluke Suda.

Podsjećamo, Abdić je uhapšen 18. juna ove godine u akciji Federalne uprave policije (FUP) kodnog naziva “Mreža”. Uz njega je uhapšeno još pet osoba.

Akcija je bila rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva USK koja se vodila protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Djela su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja, a odnosila su se na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u ovoj općini i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Kako se navodi, u tim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica, a osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga. Iz Tužilaštva navode kako su ovako provedene javne nabavke potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša, prenosi “Radiosarajevo”.

Također se sumnja da je načelnik općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh