Crna hronika

U Zenici preminuo Haso Ribo

Haso Ribo, ratni brigadir Armije BiH, tokom ključnih operacija u Trećem korpusu Armije RBiH na mjestu načelnika za operativne i nastavne poslove u štabu Korpusa, preminuo je danas nakon duže bolesti u 65. godini života u Zenici.

Hasan Ribo -Screenshot

Ribo je nakon rata imao istaknutu ulogu u Savezu RVI, dok je prije i na početku posljednjeg rata bio na čelu Teritorijalne odbrane u Travniku. Brigadir Ribo je rukovodio ključnim operacijama na sarajevskom, te kasnije na vozućkom i ozrenskom ratištu, podsjećaju kolege s portala “Zenicablog“.

Treći korpus je djelovao na 8.000 kvadratnih kilometara, teritoriji sa oko milion domicilnih i prognanih stanovnika u dvadeset tri općine tadašnjeg zeničkog Okruga, odnosno današnjih Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona. Trideset tri vojne jedinice različitog nivoa uvezano je u Treći, a kasnije i Treći i Sedmi korpus. Treći korpus su činili Operativna grupa (OG) Zapad – Bugojno, OG Bosanska Krajina – Travnik, OG Lašva – Kakanj, OG Bosna – Zavidovići, te OG Istok – Visoko, te OG 7 Jug – Tešanj i 3 Sjever – Donja Golubinja.

“Najbitnije je da je spriječen egzodus sa područja koje je branio Treći korpus, te je sačuvana teritorija, a stanovništvo nije doživjelo biološki nestanak”, istakao je u jednom od svojih izlaganja o značaju 3. korpusa Ribo.

Oko 34.000 osoba je od početka, do kraja rata bilo pripadnik Trećeg korpusa. Za domovinu je život dalo 6.433 poginula borca Armije iz trećeg korpusa, dok je u ratu 8.144 pripadnika postalo RVI.

Brigadir Ribo je bio jedna od onih koji je nakon rata isticao časnu borbu svojih suboraca i u više navrata imao priliku da pojasni ulogu, okolnosti, te detalje borbe okruženih jedinica Armije u srednjoj Bosni. njegova svjedočanstva, uključujući ona pred Tribunalom u Hagu, ostala su primjer časnog i školovanog oficira koji je sve svoje djelovanja od prvog do posljednjeg dana agresije na BiH rukovodio i proveo po međunarodnim ratnim propisima i u skladu sa zakonima.

Dženaza i ukop, piše Zenicablog, će se obaviti u utorak u džematu Kljaci (Travnik), u 16.20 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh