Crna hronika

Djevojka preminula od “alkohola na prazan stomak”

Alis Burton Bredford itekako je vodila računa o svom zdravlju, ali je to nije moglo spasiti od iznenadne smrti

nezavisne

Naime, 27-godišnjakinja je nedavno preminula nakon što je prethodno konzumirala alkohol. Alis je umrla je u svom vrtu u Elm Grovu u blizini britanskog obalskog grada Brajtona.

“Ne znamo koliko je popila, ali količina alkohola sigurno nije bila razlog njene iznenadne smrti”, pričaju njeni prijatelji.

Ljekari su mogli samo konstatovati da je 27-godišnjakinja umrla od tzv. alkoholne ketoacidoze. Ovo je rijetka komplikacija koja se javlja nakon konzumiranja alkohola na prazan stomak.

Alkoholna ketoacidoza je metabolička komplikacija od pretjeranog konzumiranja alkohola ili – kao u slučaju Alis Burton Bredford – od konzumiranja alkohola nakon tzv. faze gladi.

Pojava alkoholne ketoacidoze pripisuje se udruženom djelovanju etanola i gladovanja na metabolizam glukoze. Alkohol smanjuje glukoneogenezu u jetri i lučenje inzulina, a povećava lipolizu, koja pri smanjenom oksidiranju FFA vodi u ketogenezu.

To se može dogoditi nakon posta ili anoreksije, ali i na prazan želudac, obično 24-72 sata nakon konzumiranja alkohola. Alkoholna ketoacidoza dovodi do problema u krvotoku i uzrokuje mučninu, povraćanje i akutne bolove u trbuhu.

Otkrivena na vrijeme može se liječiti infuzijom glukosaline (rastvora kuhinjske soli i glukoze). U slučaju Alis Burton Bredford, sve je prošlo vrlo brzo, jer čak nije ni stigla do bolnice. Ušla je u vrt i tamo umrla, prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh