Crna hronika

Potresna ispovijest majke iz BiH čija je kćer bila žrtva pedofilije

Slučaj pedofilije iz Posušja potresao je Bosnu i Hercegovinu prije dvije godine.

Lara Matić - Jabuka

Još u januaru 2019. godine Stipe R. (66) iz Posušja nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Širokom Brijegu na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Optužen je zbog kaznenih djela upoznavanja djeteta s po*nografijom i bludnih radnji.

Prema navodima iz optužnice, tereti se da je od sredine 2015. do aprila 2018. godine u svojoj porodičnoj kući u Vinjanima kod Posušja, u odsustvu svojih ukućana, pozivao djevojčicu (danas 11-godišnjakinji) te joj je u svojoj spavaćoj sobi pokazivao slike i video snimke po*nografskog sadržaja, piše portal “Jabuka“.

Slike i video snimke bi joj pokazivao na njezinom mobilnom telefonu, tako što ju je prvo naučio kako na Internet tražilici ukucati riječ ‘SE*’, na koji način je istu izlagao po*nografskom sadržaju. Nakon toga, govorio joj je da i oni to rade, dirajući je istovremeno po intimnim dijelovima tijela iznad i ispod odjeće, pokušavajući joj skinuti odjeću, u čemu je i uspijevao.

Potom bi se i on sam skinuo i tražio da ga dira, uz prijetnje da to što rade ne smije nikome reći, stoji, između ostalog, u optužnici.

Prema Kaznenom zakonu Federacije BiH, za kazneno djelo Upoznavanje djeteta s po*nografijom iz čl. 212 st. 1 KZ FBiH propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, dok je za kazneno djelo Bludne radnje iz čl. 208 st. 2 KZ FBiH propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Majka djevojčice Lara Matić i njezin otac, odnosno djed žrtve Milan Rezo, u srijedu su u Širokom Brijegu izašli pred kameru portala Jabuka.tv te su ispričali potresne detalje iz dvogodišnjeg sudskog procesa koji je ostavio traga na djevojčici te našim sugovornicima i njihovim porodicama.

Naime, u srijedu je u održana sjednica Vijeća Županijskog suda u Širokom Brijegu na kojoj je odlučivano povodom žalbe Tužilaštva ZHK i žalbe obrane, a kroz sljedećih nekoliko dana bit će donesena odluka od strane Kantonalnog suda o pravomoćnoj presudi ili pak vraćanju postupka na Općinski sud. 11-godišnjakinja je nakon početka sudskog procesa smještena u Majčino selo u Međugorje, a ovih dana je prebačena u drugu ustanovu.

Majka je u razgovoru za portal Jabuka.tv kazala da je djevojčici ustanovljen PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) te cerebralni napadaji. Ogorčena je tretmanom u Majčinom selu prema njezinoj kćeri, ali i odnosom tužilaštva i suda.

Potresnu priču pogledajte u videoprilogu portala Jabuka.tv:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh