Crna hronika

Šta se dešava u RS: Za četiri mjeseca prijavljen nestanak šestero djece

Ministarstvu unutrašnjih poslova RS u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen je nestanak šestero djece, pet djevojčica i jednog dječaka, a svi su pronađeno živi i zdravi.

Iz entitetske policije navode da, kao članica Međunarodne organizacije „Amber Alert Europe’, povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, provode kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestale osobe osobe (Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP).

Kako navode stručnjaci ove mreže „još uvijek ne postoji svijest o vrbovanju na internetu“.

-Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu – smatraju policijski stručnjaci.

Iz entitetske policije su pozvali sve da na relevantnim društvenim mrežama/platformama dijele edukativni video koji jeste primjer klasičnog vrbovanja maloljetnika na interenetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh