Crna hronika

Izgorjele hale “Agrokomerca” u kojima su boravili migranti

Napuštene hale firme “Agrokomerc”, koje se nalaze u naselju Polje, na ulazu u Veliku Kladušu, stradale su u velikom požaru koji je izbio jučer u ranim večernjim satima.

Požar u Velikoj Kladuši - Facebook

Radi se o divljim kampovima u kojima su već duže vrijeme boravili migranti, a pretpostavlja se kako su oni i uzročnici požara.

Kako ističu iz Vatrogasne jedinice Velika Kladuša, požar je najvjerovatnije namjerno podmetnut.

“Dojavu smo dobili od građana i kada smo stigli na lice mjesta vatra je već zahvatila unutarnji prostor gdje su gorjeli predmeti koje su migranti dovukli, kao i velike količine nagomilanog smeća. Požar je ugašen u roku od dva sata i niko na sreću nije povrijeđen”, kažu iz pomenute jedinice, pišu “Nezavisne“.

U međuvremenu, oko 200 migranata, koliko ih je boravilo u tim halama, napustilo je taj prostor i sada se većina njih nalazi na ulicama i javnim površinama širom grada.

Inače, ovo nije jedini požar na području Velike Kladuše u posljednjih nekoliko dana, s obzirom na to da je prekjučer zapaljena lovačka kuća u naselju Glinica, a prije nekoliko dana gorjela je rodna kuća partizanskog prvoborca Zuhdije Žalića.

Osnovano se sumnja da su migranti počinioci tih požara, jer su boravili u tim objektima. U policiji kažu kako se migranti prilikom paljenja vatre često služe sprejovima ili benzinom, zbog čega se dešava da izgube kontrolu nad vatrom. Poseban problem na području Velike Kladuše je što se nema kud s prekobrojnim migrantima, s obzirom na to da se u jedinom prihvatnom centru “Miral” nalazi oko 1.000 osoba, čime su kapaciteti tog centra popunjeni.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu uputile su lokalnim vlastima u Velikoj Kladuši zahtjev da odrede lokaciju gdje bi se, po uzoru na Lipu kod Bihaća, mogao izgraditi prihvatni kamp za ilegalne strane državljane koji su bez smještaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh