Crna hronika

Nije konačan broj: Za dženazu u Srebrenici spremni posmrtni ostaci 11 žrtava

Ovaj broj, naravno, nije konačan i očekujemo da će on biti veći do same dženaze do kada porodice identifikovanih žrtava imaju pravo odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih..

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

Do ovog trenutka porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale su svoju saglasnost za ukop njihovih posmrtnih ostatka na kolektivnoj dženazi koja bi se trebala održati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Ovaj broj, naravno, nije konačan i očekujemo da će on biti veći do same dženaze do kada porodice identifikovanih žrtava imaju pravo odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih“, poručila je Fazlić.

Kako je kazala, u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava genocida u Srebrenici koji su i zvanično identifkovane ali njihove porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop, uglavnom zbog činjenice da se radi oskudnim posmrtnim.

U većini slučajeva pronađeno je samo nekoliko kostiju žrtava zbog čega porodice nemaju snage da svoje najmilije spuste u mezar“, pojasnila je Fazlić.

Također, u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu ali koje zvanično nije identificirala njihova porodica.

Nadamo se da će porodice smoći snage da identifikuju posmrtne ostatke svojih najmilijih i odluče se za njihov ukop u narednom periodu, obzirom da je taj proces od pojave pandemije COVID -19 značajno otežan. Posljednja identifikacija u PiP-u je obavljena polovinom marta“, kazala je Fazlić za AA.

Iako su istražitelji u proteklom periodu radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, ekshumacije i identifikacije su za vrijeme pandemije obustavljene obzirom na činjenicu da je donesena odluka kojom se zabranilo okupljanje više od pet osoba.

Na ekshumacijama i identifikacijama rade timovi od najmanje desetak ljudi pa je zbog toga ovaj proces u protekla dva mjeseca značajno otežan. Sada se nadamo da će se pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica nastaviti intenzivnije kao i sam proces identifikacija i ekshumacija“, naglasila je Fazlić.

Očekuju da će Vijeće ministara BiH uskoro donijeti odluku o ukidanju ovih posebnih mjera te da će se rad već od ponedjeljka intenzivno nastaviti, odnosno da će Tužilaštvo i Sud BiH početi sa radom i na ekshumacijama, te da će izdati potrebne naredbe za rad na nekoliko lokaliteta.

Između ostalog, na naredbe čekaju posmrtni ostaci pronađeni na površini četiri lokaliteta na području Srebrenice“, dodala je Fazlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh