Crna hronika

Još jedan smrtni slučaj od COVID-a 19 u Hercegovini

Novi smrtni slučaj od COVID-a 19 zabilježen je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Čitluk - Bljesak.info

Umrla je pacijentica iz Čitluka (1945.), koja je bolovala od kardio-bolesti. Jučer je, potvrđeno je, preminula muška osoba iz Međugorja koja je bila osigurana u Zapadno-hercegovačkom kantonu, tačnije u Ljubuškom, koja je također imala kardio-smetnje, te je uz to bila i dijabetičar. Od početka pandemije na prostoru ovog kantona preminulo je osam osoba. Po tri su iz Čitluka i Konjica, a po jedna iz Mostara i Čapljine.

Tokom posljednja 24 sata u Mostaru su testirani uzorci 111 osoba, među kojim je samo jedna bila pozitivna. U COVID 19 bolnici u ovom trenutku liječi se 25 bolesnika. Sedam pacijenata diše uz pomoć respiratora, a njih 12 je na potpornoj terapiji. Ukupan broj oboljelih na području kantona je 205 – u Mostaru 65, Konjicu 28, Jablanici 12, Čitluku 78 i Čapljini 21 osoba, dok u Ravnom, Stocu i Neumu na sreću zasad nema oboljelih. Ohrabrujući je i podatak da od 3. aprila novozaraženih nema u Općini Konjic, koja je ranije bila najveće žarište u državi. Na prostoru HNK-a dosad se 16 pacijenata potpuno oporavilo. Naredni korak će biti sprječavanje ulaska virusa u zdravstvene ustanove. Radit će se i na prevenciji u staračkim domovima u kojim će se povećati broj testiranja i zabraniti posjete.

Ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović pohvalio je osoblje, učenike, studente i roditelje, kazavši kako je u rekordnom roku u ovom kantonu uspostavljen nastavni proces putem online sistema.

-Hvala kompanijama i pojedincima koji su bili društveno odgovorni. Radit ćemo i dalje na poboljšanju uslova za sve učenike. Sati se neće nadoknađivati, a nadamo se i da će se učenici uskoro vratiti u klupe, rekao je, te najavio online aplikaciju za upis učenika u prve razrede osnovne škole.

Na odjelu ortopedije SKB-a na kojem su zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre nema zaraženih pacijenata. Prethodno je jedna pacijentica koja je na ovom odjelu hospitalizirana 25. marta, nakon napuštanja bolnice dobila simptome, te se ispostavilo da je pozitivna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh