Crna hronika

Koronavirus u BiH: Oporavio se pacijent u Visokom, novi zaraženi u Širokom Brijegu

Broj zaraženih koronavirusom u BiH svakodnevno se povećava. Dosad je zaraženo 786 ljudi, od čega najmanje 424 u Federaciji i 346 u Republici Srpskoj. Na području Brčko Distrikta na virus je pozitivno najmanje 16 ljudi. Od posljedica zaraze, u BiH su dosad preminule ukupno 33 osobe.

Korona virus u BiH - Twitter

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) smo obaviješteni o nova dva zaražena u Širokom Brijegu koji su povezani s prvim klasterom. Trenutno imamo 41 zaraženu osobu na prostoru ŽZH, 27 osoba s područja Širokog Brijeda, 10 iz Gruda, 4 iz Posušja, a u Ljubuškom nema zaraženih. U samoizolaciji se trenutno nalazi 946 osoba na prostoru ZHK.

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u protekla dva dana u Srednjobosanskom kantonu (SBK), a radi se o osobama iz Bugojna, izjavio je u srijedu direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde registrovan je sedmi slučaj infekcije koronavirusom. U kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo pojašnjavaju da je riječ o osobi iz istog domaćinstva u kojem su prethodno potvrđena dva slučaja, tako da je i posljednji sa epidemiološke strane očekivan.

Pacijent s područja grada Visokog kojem je potvrđen koronavirus oporavio se od te bolesti. Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) dva puta testiran je pacijent kojem je 23. marta potvrđen virus, a oba nalaza su bila negativna. Testiranje je izvršeno nakon 15 dana, provedenih u Stacionaru u Kantonalnoj bolnici Zenica. Testiranje je izvršeno shodno medicinskim procedurama – navodi se.

“Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) otpustit će danas iz svog depadansa u Stacionaru dvojicu pacijenata koji su izliječeni od bolesti Covid-19, čime je do sada u tom kantonu povećan broj izliječenih na osam osoba”, najavio je “Feni” načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Ednan Drljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh