Crna hronika

Konjic: Umrlog odbili testirati iako je imao simptome korone?!

Iz Udruženja navode kako je Mustafić prvi put testiran tek 23. marta prilikom dolaska na Infektivni odjel u Mostaru.

Testiranje na virus korona - DW.com

Iz udruženja građana ”Boračko udruženje Klis-Buk” u saopštenju za javnost navode da Hasib Mustafić, prva žrtva koronavirusa u HNK, odnosno općine Konjic nije testiran iako je od 17, marta imao simptome koji su ukazivali da je već zaražen koronavirusom te se javio Hitnoj službi.

Navode da je prvi put testiran tek 23. marta prilikom dolaska na Infektivni odjel u Mostaru.

”Obratio se hitnoj službi, kontaktirao glavnog epidemiologa i dobio odgovor da postoje samo tri testa i da su korišteni po prioritetima. Imamo saznanja da je postojalo 50 testova i da su se ‘neki’ testirali više puta”, navode u svom saopštenju koje je objavio “Bljesak“.

Iz Udruženja traže da s navede ko su prioriteti pri testiranju ”Da li su to zaraženi članovi kriznog štaba i njihove potodice” pitaju se.

Također žele znati ”zašto je medicinsko osoblje odjednom na bolovanju”.

”Opet obični ljudi treba da umru jer su prioritet za testiranje neki drugi na koje se samo sumnja da su zaraženi iako oni ni danas nemaju nikakve simptome”, navode.

Iz Udruženja zahtijevaju da se što prije obavi testiranje porodice preminulog, kao i dezinfekcija kuće te da se utvrdi i objavi spisak testiranih i daju jasne odredbe o prioritetima testiranja.

Inače, ranije su iz Kriznog štaba HNK na konferenciji za novinare kazali su kako je 53-godišnji muškarac iz Konjica imao obostranu upalu pluća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh