Crna hronika

Manijak u gradu: Masovno trovanje pasa u Jajcu

U posljednjih mjesec dana, brojni građani Jajca svjedočili su nemilim scenama trovanja uličnih, ali i vlasničkih pasa.

Psi lutalice - Dnevno.ba

Nepoznati počinitelji ili više njih otrovali su 28 pasa, a hitnom intervencijom samo 11 ih je spašeno. Obaviješteni su svi nadležni organi i sad je u postupku istraga u koju je uključeno i Kantonalno tužilaštvo SBK-a pored Policijske uprave Jajce.

Pored uličnih otrovani su i kućni ljubimci o kojima su se vlasnici redovno brinuli, hranili ih i vodili kod veterinara te trošili svoj novac na njih i smatrali ih članovima porodice. Zbog ovog trovanja djeca su traumatizirana, a roditelji strahuju od opasnost da i sami nastradaju dirajući otrovane životinje, piše portal “Jajce-online“.

Dok se čeka da se otkriju počinioci ovih gnusnih zločina, trovanje se nastavlja po jajačkim ulicama. Brojni građani, volonteri te članovi Udruženja ”Ljubitelji pasa” Jajca pitaju se kad će se zaustaviti ovi anticivilizacioni postupci koji nanose samo štetu turističkom biseru Bosne i Hercegovine, koji čuva nasu bogatu historiju, ali ne i ljudsko dostojanstvo u pravom smislu.

Obdukcijama je potvrđeno da se radi o trovanju organskim otrovom koji stavljaju u kobasice. Iako mnogi nadležni poznaju cjelokupnu situaciju ništa se konkretno ne poduzima kako bi se spriječilo trovanje koje danima traje. Previše se šuti, da li s opravdanim razlogom ili ne. Samo rijetki su se oglasili saopštenjima za javnost, ali bez konkretnog rješenja da se ponudi kako bi se spriječila ova civilizacijska sramota, navodi dalje jajački portal.

Na kraju dodaju kako se poučeni iskustvom iz ranijih godina, počinioci skoro nikada ne otkriju, pa ljubitelji životinja apeluju da se ova oblast zakonski bolje uredi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh