Crna hronika

U haremu Begove džamije klanjana dženaza akademiku Filipoviću

U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu klanjana je dženaza akademinku Muhamedu Filipoviću. Akademik Filipović je preminuo prekjučer u 91. godini.

Dženaza Muhamedu Filipoviću - Faktor.ba

Dženazi je prisusustvovao veliki broj ljudi, među njima i brojni zvaničnici, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Među prisutnima su bili i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, brojni članovi akademske zajednice, prijatelji i članovi porodice, prenosi “Faktor“.

Prisutnim vjernicima o akademiku Filipoviću govorio je dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH.

Nakon dženaze, koju je predvodio Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, ukup će biti obavljen na mezarju Bare.

U jutarnjim satima u petak održana je i komemoracija u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU. Bio je jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine. Autor je više knjiga, neke su prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh