Crna hronika

Blagajnik zakinuo Medžlis u Prijedoru za 288.000 KM?

Njemu se na teret stavlja da je počinio krivična djela pronevjera i falsificiranje isprave.

Haris Čirkić - Avaz.ba

Policijska uprava Prijedor podnijela je prijavu protiv blagajnika Medžlisa Islamske zajednice Harisa Čirkića zbog sumnje da je s računa ove vjerske zajednice pronevjerio, odnosno prisvojio skoro 288.000 maraka.

U izvještaju koji je dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru, Čirkiću se na teret stavlja da je počinio krivična djela pronevjera i falsificiranje isprave.

Osumnjičeni se tereti da je od juna 2018. do septembra 2019. godine, u svojstvu odgovorne i materijalno zadužene osobe vjerske zajednice iz Prijedora, protupravno prisvojio novac koji mu je povjeren u radu u iznosu od skoro 288.000 KM, kao i da je preinačio bankovne izvode – saopšteno je iz PU Prijedor.

Istraga je pokrenuta prošle godine nakon što je Medžlis IZ Prijedor protiv Čirkića podnio prijavu policiji, navodeći da im na računu nedostaje najmanje 101.000 KM, koja porijeklo vodi uglavnom od donacija vjernika.

Sve je, navodno, otkriveno nakon što je Medžlis trebao platiti određena potraživanja koja je imao iz Bihaća. No, kako novac nije lijegao na račun, potražioci su počeli da pozivaju blagajnika Čirkića, žaleći se da im ništa nije uplaćeno. Čirkić se u početku pravdao, govoreći da je za sve kriva banka. Smišljao je razne izgovore i, kada su potražioci shvatili da im pare neće biti uplaćene, obratili su se glavnom imamu Huseinu Veliću. Ispostavilo se da na računu nedostaje još veći iznos od potraživanog pa je cijeli slučaj prijavljen.

Sumnja se i da je dobar dio novca od priloga vjernika i donacija Čirkić uzimao na ruke te ga uopće nije polagao na račun Medžlisa. Zbog toga će biti veoma teško utvrditi kolika je stvarna šteta i koliki je iznos blagajnik pronevjerio ili zadržao za sebe, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh