Crna hronika

Optužen još jedan od ubica Edina Zejćirovića: Halilović preprodavao marihuanu i amfetamin

Nakon Suvada Djedovića i Nihada Hukića, koji su osumnjičeni za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu i protiv Suana Halilovića zbog sumnje da se neposredno prije izvršenja ovih krivičnih djela bavio prometom opojnim drogama.

Suan Halilović- Avaz

Serija krađa
Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Brčko distrikta Suan Halilović (40) iz Brčkog optužen je da je 31. oktobra, kad je nad njim izvršen pretres, držao kod sebe u PVC folijama više paketa u kojima je, radi prodaje, skrivao marihuanu i amfetamin. On se tereti da je zabranjene supstance skrivao u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje su mu prilikom pretresa pronađeni marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge.

Od 2004. do 2016. godine, prvoosumnjičeni Suan Halilović osuđivan je devet puta za krađe, teške krađe, prikrivanje, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i nanošenje teških tjelesnih povreda. Pred sudovima Brčko distrikta posljednji put je osuđen 2014. na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci za seriju teških krađa i krađa, krivotvorenje isprave, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.

Zaprijećena kazna
Za djela iz oblasti narkokriminala Djedović i Hukić optuženi su ranije tokom decembra, a optužnice protiv njih i Halilovića redom su potvrđivane pred sudom.

Tužilaštvo nastavlja istragu protiv njih i uhapšenog Samida Šabanovića zbog sumnje da su 17. novembra oteli Edina Zejćirovića i ubili ga na izrazito svirep način. Svi se oni nalaze u pritvoru.

Za takvo ubistvo zapriječena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina, što, ujedno, predstavlja i najstrožiju propisanu kaznu u Brčko distriktu.

Obavezna odbrana
– Zakonom je propisana i obavezna odbrana, koja im je nužno osigurana imenovanjem advokata iz Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta za branioce. Ovakvu odbranu sudovi su u ranijim slučajevima potvrdili kao zakonitu, čime je, nakon hapšenja, omogućeno hitno pritvaranje i efikasno procesuiranje osumnjičenih – navedeno je u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta BiH, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh