Crna hronika

Požar progutao fabriku peleta firme “Smrča”

Jedna od najuspješnijih bosanskokrupskih privrednih subjekata, firma ‘Smrča’ u noći s petka na subotu pretrpjela je višemilionske gubitke u požaru.

Požar - Ilustracija/Nezavisne.com

Uništeni su čitav proizvodni pogon peletare, hala, mašine za rad i proizvodnju, pa i popratne mašine, kamion, viljuškari te prevozno vozilo.

Rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa Elvir Mulalić kazao je da je požar ugašen i stabilizovan u subotu u ranim jutarnjim satima, uz veliki napor i trud vatrogasaca, koji su se borili s vatrenom stihijom više od 90 minuta.

Štete su enormne, velike. Firma će osjećati posljedice, međutim, ono što smo mi mogli uraditi jeste ugasiti požar i raščistiti što se može, kako bi došlo do stabilizacije požara. Povrijeđenih nije bilo. U narednom periodu slijedi istraga organa MUP, a vlasnicima totalna sanacija odnosno rekonstrukcija hale, povratak u prvobitno stanje – kazao je Elvir Mulalić, rukovodilac PVJ Bosanska Krupa.

Koliki je zaista gubitak i šta se zapravo desilo, vještak pri MUP USK će ocijeniti u svom izvještaju, a gubitak koji su ova firma i njeni zaposlenici izgubili preko noći teško će se nadoknaditi.

Sinoć sam imao tu nesreću da mi se desi taj požar da mi izgori čitava proizvodnja. Šteta je totalna – rekao je vidno potresen Zahid Mujić, vlasnik firme ‘Smrča’.

Zahid Mujić kazao da je čitav život radio i ulagao u ovu firmu te da je od samih početaka, od 1988. godine, teškim radom i ulaganjima, uspio ovu firmu održati, u vremenima kakva su sada.

To je mukotrpan posao, bez para, bez većih investicija, s familijom, svojim radom uspjeli smo to napraviti i pokrenuti – kaže gospodin Mujić.

Da bi ova firma mogla dalje funkcionirati potrebna je sirovina, odnosno tehničko drvo, da bi radili pogoni koji su ostali ispravni. ‘Smrča’ d.o.o. ima dugu tradiciju rada u drvnoj industriji u Bosanskoj Krupi, a prepoznatljiva je van granica našeg kantona i BiH. Ova firma je jedina u Bosanskoj Krupi koja proizvodi finalni proizvod u drvnoj industriji te zapošljava preko 40 radnika, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh