Crna hronika

SIPA uhapsila dvije osobe zbog terorizma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s Graničnom policijom (GP) BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Federalnom upravom policije (FUP), MUP-om Kantona Sarajevo, Tužilaštvom BiH, vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, provela je u proteklom periodu niz aktivnosti koje su rezultirale povratkom državljana Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, među kojima se nalaze sedmorica muškaraca, šest žena i 12 djece, saopćeno je jutros iz SIPA-e.

Sipa - Faktor.ba

Kako navode u saopćenju, u okviru navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e su u četvrtak na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziranje terorističke grupe, u vezi s krivičnim djelima iz člana 201. terorizam i iz člana 162b. istog zakona protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Navedene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predata u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh