Crna hronika

Poznat identitet prevaranata koji su preko Vibera građanima uzeli novac

Pripadnici Federalne uprave policije predali su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo Envera Đedovića (30), Denisa Misića (30) i Nilema Borića (50), koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela prevare.

Viber - Blogspot.com

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je da je za osumnjičene određeno 24-satno zadržavanje.

Nakon što budu ispitani, postupajuća tužiteljica će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor – navela je Bavčić.

Iz FUP-a je saopćeno da su u prethodnom periodu primili više prijava protiv ove kriminalne grupe koja se sumnjiči da je u periodu juni–decembar 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali su poruke u kojima su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona „UniCredit banke“, „Raiffeisen banke“ i „Fondy fondacije“, a nakon čega su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica.

Osumnjičeni su potom pribavljene podatke s platnih kartica upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su pribavili znatnu imovinsku korist. Riječ je o desetinama hiljada maraka, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh