Crna hronika

Danas 4 godine od smrti Mahira Rakovca

Danas su četiri godine od tragične smrti dječaka Mahira Rakovca iz Sarajeva.

Mahir Rakovac - Novilist

Rijetko ko na pomen njegovog imena ne može a da se s tugom ne sjeti ne samo tog kobnog dana već i porodične tragedije koja je kasnije desila, piše “Radio Sarajevo“.

Mahir je skočio s osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao u naselju Dobrinja. Javnost su uzdrmale riječi njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, oboje uglednih profesora, da je Mahir žrtva vršnjačkog nasilja i se*sualnog zlostavljanja u školi.

Smrt Mahira Rakovca izazvala je brojne polemike u BiH i regionu. Izazvala je i proteste u gradovima širom zemlje uz poruku ‘stop vršnjačkom nasilju’.

Početkom marta 2016. godine tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić objavila je da je nakon višemjesečne istrage utvrđeno da u slučaju smrtu dječaka Mahira nije bilo elemenata krivičnog djela. Mahirovi majka i očuh nastavili su se boriti.

No priča koja je potresla region nažalost ovdje ne završava.

Mahir R. i Dubravko Lovrenović – Doznajemo.com

Godinu i mjesec nakon Mahira, otišao je i njegov očuh Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik. Preminuo je 17. januara 2017. nakon borbe s teškom bolešću, s karcinomom.

Nekoliko mjeseci kasnije, pridružila im se i Alisa, posljednja iz porodice okovane tragedijom. Umrla je 26. juna 2017. u Tuzli. Također od karcinoma. Ali njihovi prijatelji reći će od tuge.

Alisa Mahmutović – Depo.ba

Dana 14. decembra 2015. godine, Mahir Rakovac, žrtva vršnjačkog nasilja, skočio je s osmog sprata sarajevske stambene zgrade, oduzevši sebi život i tako nestao s lica zemlje za sva vremena.
Ubrzo nakon njega, preminuo je njegov staratelj prof. Dubravko Lovrenović, a Mahirova majka Alisa, od očaja i tuge, izdahnula je s njegovim imenom na usnama
“, dio je objave koju je prošle godine na svom Facebook profilu postavila novinarka Ika Ferrer Gotić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh