Crna hronika

Nacionalizam i 24 godine nakon rata: U Žepču zapaljena zastava BiH

Bolje da su mi kuću zapalili nego što su zapalili zastavu, kaže Hibović, vlasnik objekta.

Zastava BiH - Avaz.ba

Iako su od rata u našoj zemlji prošle 24 godine, nažalost, često svjedočimo slučajevima koji pokazuju da je nacionalizam itekako prisutan. Posljednji takav slučaj dogodio se preksinoć u Žepču, kada je zapaljena zastava Bosne i Hercegovine na objektu kafe-bara ‘Pasha’.

Prema riječima vlasnika ovog objekta Erdina Hibovića, cijeli slučaj pokušala je zataškati tamošnja policija.

Nacionalizam u Žepču i dalje vlada. Zapalili su zastavu koju sam postavio na svoj objekt u povodu 25. novembra. Najprije sam mislio da je neko ukrao zastavu, a onda sam dobio informaciju da je zastava zapaljena – govori on.

Ističe da je nakon toga ponovo postavio novu zastavu, ali i da je angažirao advokata kako bi se cijeli slučaj istražio do kraja.

Prošle godine zapaljena je hrvatska zastava, sve se diglo na noge. Sada se šuti. Tu noć na smjeni su bila dvojica policajaca hrvatske nacionalnosti i sve su to sakrili. U Žepču imaju kamere i sve se može otkriti, ali nema volje policije. Nažalost, oni to zataškavaju – govori Hibović.

Ističe da ne može vjerovati da postoje ljudi koji ne vole zastavu zemlje u kojoj žive.

Bolje da su mi kuću zapalili nego što su zapalili zastavu. Povrijeđen sam i što policija sve krije i pokušava zataškati – govori Hibović.

I dok Hibović tvrdi da policija šuti o ovom slučaju, na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u dnevnom biltenu, objavljena je informacija o paljenju zastave.

Dana 4. decembra, u 00:55 sati, u ulici Prva, od strane policijskih službenika Policijske stanice Žepče je ispred ugostiteljskog objekta “Pasha” pronađena oštećena i jednim dijelom zapaljena zastava Bosne i Hercegovine, koja je skinuta s ulaznih vrata navedenog ugostiteljskog objekta. Od strane policijskih službenika su poduzete mjere na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela – navodi se u biltenu, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh