Crna hronika

Optužnica protiv Sabahudina Kajdića zbog zločina nad Bošnjacima

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Sabahudina Kajdića zvanog Saša, rođenog 1969. godine u Prijedoru.

Prijedor, BiH - Mojprijedor.com

Optuženi Sabahudin Kajdić (1969.) iz Prijedora tereti se za zločine počinjene 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u mjesecu julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubojstvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Također, optuženi se tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh