Crna hronika

Posljedna želja mladića koji je izgubio bitku sa bolešću: Umjesto cvijeća, dajte novac za bolesnu djecu

Mihajlo Sporić, mladi genijalac, prvak fizike i stipendista Cambridgea, osim po velikom znanju istakao se i po nevjerovatnoj humanosti. Znajući da će umrijeti, Mihajlo je imao samo jednu želju – da se za njegovu sahranu ne kupuje cvijeće, već da se umjesto toga novac proslijedi udruženju Nurdor, za djecu oboljelu od raka.

Mihailo Sporić- Telegraf

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedjelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i riješio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svjetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi, prenosi “Telegraf“.

“Dok je trajalo liječenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocjene”, ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh