Crna hronika

Rudari jame Stranjani više od 24 sata u jami, podnijeli tužbe

Oko 75 rudara jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica više od 24 sata nalazi se u jami, odakle ne žele izaći u znak protesta zbog likvidacije ovog pogona, potvrdio je Smajo Doglod, u ime Sindikata.

Rudari jame Stranjani - Avaz.ba

Neistinita su pisanja pojedinih medija da su komorati izašli iz jame. Direktor, također, ne govori istinu. Niko nije napustio jamu. Ljudi su još tamo – kaže Doglod.

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je u ponedjeljak obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih, oko 75, rano jučer sišlo u jamu i odbijaju izaći. Drugi dio komorata nalazi se u krugu pogona.

Budući da u Zenici vladaju niske temperature, rudari koji se nalaze u krugu pogona pokušavaju se zagrijati toplim napicima.

Uslijedilo je to nakon što je obznanjeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da ‘Elektroprivreda BiH’ ne planira više ulagati u Stranjane.

Naime, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, s ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Predstavnici Stranjana jutros su, kako su i najavili, podnijeli tužbu za doprinose od 2009. godine, te krivičnu prijavu za rukovođenje od 2009. godine, za koje smatraju da ih je ugušilo, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh