Crna hronika

Tužilaštvo BiH: Paprica i Ognjenović optuženi za silovanje Bošnjakinja u Foči

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Radovana Paprice zvanog Papro i Slavka Ognjenovića zvanog Mačak zbog ratnog zločina u Foči.

Nasilje - N1

Optuženi rođeni Fočaci Paprica (1953.) i Ognjenović (1965.) terete se za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, 1992. godine.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete za ratne zločine koji uključuju silovanje i se*sualno zlostavljanje za vrijeme rata, koje je na ostavilo teške posljedice na oštećene osobe.

Navedeni optuženi terete se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh