Crna hronika

Crne statistike: U FBiH prošle godine zabilježeno 200 samoubistava

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u prošloj godini počinjeno je 200 samoubistava, objavio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Tuga - Ars.rtvslo.si

Zapaža se lagani trend porasta samoubistava kod oba pola, s omjerom 1:3 u odnosima žena/muškarac. U starijoj dobnoj grupi, iznad 65 godina, broj samoubistava je izraženiji, i zastupljen u više od trećine svih realizovanih samoubistava u Federaciji BiH.

Sarajevski sa 23 odsto i Tuzlanski sa 21 kantoni su s najvećim udjelom samoubistava u Federaciji, čineći gotovo polovinu ukupnog broja umrlih vlastitom voljom tokom 2018. godine.

Najčešći način izvršenja samoubistva u FBiH, za sve dobne skupine i oba pola je vješanje, praćeno samoubistvom iz vatrenog oružja i skakanje s visina.

Svake godine u svijetu zbog samoubistva gotovo 800.000 ljudi umire, što ilustrativno predstavljajući izgleda da gotovo svakih 40 sekundi neko negdje na Zemaljskoj kugli, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh