Crna hronika

Obilježena 27. godišnjica stradanja posade italijanskog aviona koji su prenosili humanitarnu pomoć za opkoljeno Sarajevo

Na obroncima brda Zec, u okolini Fojnice, jednostavnom, ali dirljivom ceremonijom, odata je počast palim pilotima iz aviona G222 “Lyra 34” italijanskog vojnog aviona, oborenog 3. septembra 1992. tokom transporta humanitarne pomoći namijenjene civilnom dijelu stanovništva, tokom opsade Sarajeva.

obilježena godišnjica stradanja italijanskih pilota

U tragičnom događaju, život su izgubila četiri člana posade Marco Betti, Marco Rigliaco, Giuseppe Buttaglieri i Giuliano Velardi, nosioci vojnih zlatnih medalja.

Pri spomeniku u pomen njihove žrtve, podignutom u blizini mjesta tragičnog događaja, otpravnik poslova Ambasade Italije u Sarajevu, Carlo Marcotulli, podsjetio je kako žrtva četiri vazduhoplovca svjedoči o zalaganju italijanskih vojnih snaga i saradnji sa vlastima Bosne i Hercegovine na izgradnji mira. Na tom mjestu, okupila se delegacija Ministarstva odbrane BiH, italijansko vojno osoblje koje djeluje pri Misiji EUFOR-a i general-štaba NATO-a u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima dvaju komandi, apostolskim nuncijem nadbiskupom Luigijem Pezzutom, predstavnicima vlasti Općine Fojnica i mnogobrojnim vojnim atašeima.

Nakon podizanja zastave i polaganja dvaju vijenaca, Nj.E. nuncije, blagoslovio je spomenik i pročitana je molitva za pilote, stoji u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh