Crna hronika

Stravični slučajevi: Žrtve modernih robovlasnika

Najnoviji slučaj iz Splita, u kojem je bračni par djevojku iz BiH držao kao roba, nanovo je šokirao javnost i podsjetio na slične slučajeve u kojima su moderni robovlasnici iskorištavali slabu materijalnu situaciju nevoljnika koji su kod njih završavali u potrazi za bilo kakvim poslom.

No image - Haber.ba

Oduzimali pasoše
Žrtvama su, po ustaljenom principu, oduzimali pasoše te ih iskorištavali za razne vrsta poslova, a u pojedinim slučajevima ih brutalno zlostavljali.

Istraga u Splitu je okončana i utvrđeno je da je bračni par od 29 i 30 godina iskorištavao 18-godišnjakinju iz Bosne i Hercegovine koja im se javila na odlas za čuvanje djeteta. Oduzeli su joj pasoš i odbijali da daju ikakvu plaću. Nije se mogla slobodno kretati, a svakodnevno je bila izložena prijetnjama. Djevojka je 23. avgusta, srećom, uspjela pobjeći i slučaj prijaviti policiji.

O jezivoj sudbini mladića iz Velike Kladuše Rasima Ćufurovića, dugo su pisali svi mediji. Rasim je bio žrtva Petra Velića (59) i trojice njegovih sinova iz Draganića kod Karlovca, koji su ga na svom imanju držali poput roba i zlostavljali ga.

Izbijeni zubi
Rasim je uspio pobjeći i s teškim povredama završio je u bolnici u Karlovcu. Protiv Velića i sinova podignuta je optužnica, ali suđenje u Karlovcu još nije počelo.

Njegove povrede i izgled šokirali su i ljekare u Karlovcu. Utvrdili su da mu je slomljena desna podlaktice, da su mu izbijeni zubi i slomljena donja čeljust. Na leđima ima rane, noktiju nije imao, otpali su mu, jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina, mokrio je krv. Zbog toga je izgubio tridesetak kilograma.

Policijskim agencijama u BiH i Hrvatskoj dobro je poznat Milivoj Utrobičić iz Splita, robovlasnik za kojim je Interpol raspisao međunarodnu potjernicu. Protiv Utrobičića, poznatijeg kao Mile Mesar, Tužilaštvo u Splitu otvorilo je istragu zbog Travničanina Dževada Zahirovića (44).

Slučaj Betine Singer
Svima je poznat i slučaj u selu Karavlasi kod Kalesije i teška sudbina 19-godišnje Njemice Betine Singer (Bettina Siegner). Milenku i Slavojki Marinković sudilo se zbog sumnje da su Njemicu osam godina držali u ropstvu i brutalno je zlostavljali.

Betina je Tužilaštvu ispričala da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dopuštali da spava u kući pa je bila primorana spavati u štali. Rekla je da je svakodnevno dobivala batine, a na objema rukama tokom saslušanja bili su vidljivi lomovi prstiju, stari dvije-tri godine. Kristina danas živi u Njemačkoj, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh