Crna hronika

Danas je 26 godina od stravičnog zločina u Raštanima: Masakrirana 24 civila i 7 nenaoružanih pripadnika Armije RBiH

Masakr u Raštanima se dogodio u rano jutro 24. avgusta 1993. godine, u mostarskom naselju Raštani, kada su jedinice HVO-a tokom Bošnjačko-hrvatskog sukoba nakon višesatne artiljerijske paljbe, upali u naselje i masakrirali 24 bošnjačka civila i 7 nenaoružanih vojnika Armije RBiH.

Raštani - Hayat.ba

Nakon ulaska u naselje, hrvatske jedinice među kojima je bila i Kažnjenička bojna, Mladena Naletilića zvanog Tuta, osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, su ulazile redom u kuće mještana i ubijali zatekle Bošnjake. Neposredno nakon ulaska u naselje, hrvatski vojnici su ušli u kuću Uzeira Beglerovića, kojeg su odmah likvidirali, nakon čega su ubili njegovu suprugu Ćeru, i tri kćerke, dvanaestogodišnju Šaćiru, dvadesetogodišnju Edinu i dvadesetpetogodišnju Fadilu, koja je bila u drugom stanju. Nakon toga su nastavili sa ubijanjem ostalih mještana, među kojima su bile porodice: Žuškić, Ćišić, Dedić, Dumpor i druge. Među civilima je ubijeno i nekoliko djece. Nakon ubistava, kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor Heliodrom, piše “Hayat“.

Do sada niko nije odgovarao za masakr u Raštanima. Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je Haškom tribunalu poslalo ovaj predmet na ocjenu. Među osumnjičenima za ovaj zločin nalaze se: zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić, zapovjednik Druge brigade HVO-a Ilija Vrljić, zapovjednik Bjelopoljske bojne Marko Radić – Maka, ministar odbrane Herceg-Bosne Bruno Stojić, te pripadnici HVO-a Darko Tadić – Konta i Brano Savić – Cojo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh