Crna hronika

Državljani Turske i Iraka optuženi za krijumčarenje migranata u BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Erbila, rođenog 20. marta 1968. u Arbilu, Irak, državljanin Turske i Iraka, koji se nalazi u pritvoru; i Sahina Sefe, rođenog 9. augusta 1993. u Samsunu, Turska, državljanin Turske.

Sud i Tužilaštvo BiH - Dnevni-list.ba

Optuženi se terete da su na području BiH tokom 2019., djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH, piše “Fena”.

U optužnici je navedeno da su optuženi postupali protivno Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, a s ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4.000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice s Hrvatskom, u čemu su ih otkrili i spriječili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba, iz KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh