Crna hronika

Građani Sarajeva i danas nastavljaju sa bacanjem kurbanskih ostataka u kontejnere

Iako je prije velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama građanima Sarajeva upozoreno, ali i apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozorenje olako shvatili.

Ostaci kurbanskog mesa u kontejnerima - Facebook

Čitateljka portala “Source” iz ulice Butilska koja je nalazi u sarajevoskoj općini Novi Grad poslala je fotografiju na kojoj se vide ostaci kurbanskih kožica i ostataka bačenih u kontejnere.

Prema tradiciji islama, običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Ostaci kurbanskog mesa u kontejnerima – Facebook

Odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh