Crna hronika

Pripadnici jablaničkog GSS-a spasili šest osoba na Čvrsnici

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica pronašli su i spasili na Čvrsnici grupu od šest bh. državljana nastanjenih u Francuskoj među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina.

No image - Haber.ba

Šest osoba krenulo je u srijedu na planinarenje iz pansiona na Risovcu, a nakon što se do večernjih sati nisu vratili vlasnik pansiona alarmirao je GSS, piše “Fena”.

Odmah po dojavi GSS Jablanica pokrenuo je žurnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spašavatelja i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, porodica je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali vilinac.

Osobe su bile promrzle i iscrpljene s obzirom da se tokom noći temperatura spustila do sedam stepeni Celzijusa, a puhao je i jak vjetar.

Prema riječima Bojana Šunjića iz GSS-a u BiH, ovaj događaj u isto vrijeme odlično ilustrira kako se treba i kako se ne treba ponašati u planini.

Velika pogreška bila je, smatra Šunjić, što su kao neiskusni i neopremljeni izletnici krenuli u planinu, a sa sobom su poveli i dvoje maloljetne djece.

“Dobro su uradili to što su najavili svoje kretanje. Posebno je dobra stvar bila odgovorna reakcija vlasnika pansiona koji nije čekao da o nestanku svojih gostiju obavijestiti Gorsku službu spašavanja”, izjavio je za Fenu Bojan Šunjić, portparol Saveza gorskih službi spašavanja u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh