BiH

U Krajini tehnološki višak skoro 500 nastavnika, bez posla definitivno ostaje 98 radnika

Odlazak građana “trbuhom za kruhom” van granica naše zemlje već odavno otkriva posljedice. Jedan od segmenata gdje je to najevidentnije je obrazovanje. Tako je u gradovima Bosanske krajine najalarmantnija situacija, a prema podacima do kojih tehnološki višak u obrazovanju je skoro 500 nastavnika.

No image - Haber.ba

Portal “Klix” došao je u posjed kompletnog spiska prosvjetnih radnika i ostalog osoblja u svim osnovnim i srednjim školama Unsko-sasnkog kantona koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Ukupno su 482 radnika tehnološki višak za čijim je radom djelimično ili u potpunosti prestala potreba. Takvo stanje je nastupilo, između ostalog, i zbog sve manje učenika u osnovnim i srednjim školama pa brojni prosvjetni radnici gube normu.

Od tog broja 98 nastavnika će u potpunosti ostati bez posla, dok će ostali vjerovatno biti raspoređeni u skladu s potrebama, a većina će ih se morati zadovoljiti sa tek nekoliko časova.

Od 98 radnika koji definitivno ostaju bez posla čak 95 posto je nastavnika/nastavnica razredne nastave.

tehnološki višak- Klix

Zaposlenici koji ostaju bez posla u radnom odnosu će biti do 31. augusta, nakon čega prestaje potreba za njihovim angažovanjem.

Klix.ba je i ranije pisao o bolnim rezovima u USK, jer je najavljeno gašenje čak 39 područnih škola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh