Crna hronika

Kineskinja osuđena na pet godina zatvora jer je oprala 2.913.000 eura

Zhang Jiaofen novac krijumčarila u Hrvatsku, odakle je uplaćivan na račune njenih rođaka u Kini.

Sud BiH - Faktor.ba

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Kineskinju Zhang Jiaofen na pet godina zbog pranja novca, saznaje “Avaz“.

Ona je, skupa s I. N., I. Dž., I. A. i T. N., tokom 2014. i 2015. godine novac na nezakonit način iznosila iz Bosne i Hercegovine.

Jiaofen je stupila u kontakt s I. N., za kojeg je saznala da za potrebe većeg broja kineskih trgovaca s područja “Tržnice Arizona” fizički iznosi novac iz BiH tako što ga prenosi u Hrvatsku, a potom preuzeti novac uplaćuje na račune svojih srodnika I. Dž., I. A. i T. N., koji su prethodno s I. N. u poslovnici Zagrebačke banke u Županji, kod službenice Anite Vajš otvorili svoje devizne račune.

S tih računa su novac potom uplaćivali na račune optužene Jiaofen u Kini, i to ukupni iznos od 2.673.000 eura na račun optužene Zhang Jiaofen, te iznos od 240.000 eura na račun oca Zhang Yong Fanga, čime je počinila krivično djelo pranje novca.

Od optužene Zhang Jiaofen oduzima se novac u iznosu od 2.913.000 eura, a taj iznos, odnosno njegovu protuvrijednost izraženu u konvertibilnim markama, prema važećem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan uplate, optužena je dužna uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh