Crna hronika

Mladi umjetnik iz BiH stradao u Hrvatskoj

Vozač automobila bosanskohercegovačkih registracija poginuo je u srijedu u sudaru s kamionom u Ličkom Petrovom selu na Plitvičkoj cesti.

Anis Smajić - Radio Sarajevo.ba

Prema informacijama portala “Cazin” u saobraćajnoj nereći život je izgubio mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznat kao Anik Dub. Autor je brojnih murala u gradu na Uni, a ukrasio je i Pasarelu u gradu na Uni i ona je od rugla preko noći postala mjesto za divljenje u Bihaću. Dao je nesebičan doprinos u brojnim akcijama koje su organizovane za pomoć djeci i mladim ljudima u Bihaću.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu i srednju školu. Njegove afinitete prema umjetnosti već u osnovnoj školi primjećuje njegova nastavnica likovnog pa tako pod njenim rukovodstvom bilježi i prve uspjehe, a zatim upisuje srednju umjetničku školu (2008) te nastavlja sa usavršavanjem.

Krajem 2012. godine pseudonimom ‘Anik Dub’ stupa na Street Art scenu kroz grafite i tagove, a kasnije istoimeni pseudonim postaje ključni faktor za formiranje brenda. Ulična umjetnost – pogotovo ‘3D art’ stvara mu direktan kontakt sa publikom, što je ujedno pobudilo veliko interesovanje medija i njegova umjetnost izlazi iz sjene. Razni festivali, kampovi i izložbe doprinijeli su u formiranju kako ličnosti tako i ‘umjetničkog rukopisa’.

Pored klasičnih medija u srednjoj umjetničkoj školi sam kreće u istraživanja ‘drugih’ materijala i s tim na poseban način prezentuje cjelokupan umjetnički rad. Pod terminom ‘drugi’ ili moderniji medij razvija rad u tehnikama’airbrush’, ‘tattooart’, murali, dizajn, marketing, performans, portreti, kasnije i karikature.

Inspiracija mu je bio rodni grad i sugrađani koji su mu bili najveća podrška, što govori i podatak da preko 1.000 ljudi iz rodnog grada ima Anikovu majicu, sticker ili karikaturu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh