Crna hronika

Zločini iz strasti i pomračenje uma: Psihijatar objasnio kako se partneri pretvore u ubice

Husein Mutapčić (60), koji je prekjučer u jutarnjim satima u lobiju hotela “Alem” iz pištolja usmrtio recepcionerku Dinku Tredici, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, nakon čega je sebi pucao u glavu, ima historiju nasilja nad ženama.

Ubistvo na Vracama - Avaz.ba

Ne podnose gubitak

Psihijatrijski stručnjaci tvrde da ovakve osobe svoje partnere ne doživljavaju kao ravnopravne subjekte, već ih tretiraju kao objekt kojim osiguravaju osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja, piše “Avaz“.

Često pokazuju manji ili veći stepen ljubomore koja se temelji na osjećaju nesigurnosti i stalnom potrebom za kontrolom i provjeravanjem partnerove vjernosti.

Neuropsihijatar Omer Ćemalović tvrdi da ovakvi teški zločini nisu rijetki, te da pojedine osobe, kako je on kazao, jednostavno ne mogu emotivno podnijeti neke stvari, što dovodi do apsolutnog gubitka kontrole.

Osobe koje su već proživjele neke traume i gubitke psihički nisu u stanju da podnesu još jedan gubitak.

Nažalost, takvi slučajevi koji se okončaju tragedijom, kao ovaj posljednji u Sarajevu, samo se nižu – kaže Ćemalović.

Mutapčić, američki državljanin porijeklom iz BiH, uhapšen je 2014. godine jer je teško pretukao bivšu partnericu u njenoj kući u Maršaltaunu u saveznoj državi Ajovi. On se ispred doma nesretne žene pojavio pijan u Sedmoj aveniji.

Kada je pozvonio na vrata, žrtva mu je kazala da ide, a on je počeo vikati i psovati. Razjareni Mutapčić ju je nakon toga udario šakom u lice.

Česte svađe

Ljudi ne shvataju da se sve može preboljeti i prijeći preko svega što se loše dogodilo. Najbitniji je taj prvi emocionalni moment kada treba zadržati kontrolu. Nasilni partneri su uglavnom psihički i emocionalno nestabilne osobe. U tim poremećenim muško-ženskim odnosima s razlogom se postavlja pitanje smisla života – rekao je Ćemalović.

Ubijena Dinka je razvedena i iza nje je ostalo dvoje djece. Bila je u kasnim tridesetim godinama te je neko vrijeme bila u vezi s 60-godišnjim Mutapčićem koja je bila veoma turbulentna i praćena čestim trzavicama i svađama.

Velika razlika u godinama između partnera donosi sa sobom određene probleme. Prije ili kasnije isplivaju na površinu razlike koje određene godine nose sa sobom. Također, takve veze su nerijetko prožete dozom egoizma, što za posljedicu može imati tragične događaje – kazao je sagovornik.

Inspektor FUP-a izrešetao partnericu

Haris Tabaković (44), inspektor Federalne uprave policije, osuđen je zbog ubistva Firzete Halkić (49) na 15 godina zatvora.

On je 13. aprila 2015. godine u 22.45 sati iz službenog pištolja Glock ubio Halkić u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju. Pijan je ispalio šest hitaca u Halkić i to u grudni koš i stomak.

Razveo se i presudio bivšoj ženi

U Trebinju je 2. jula oko 19 sati 55-godišnji Slaviša Ratković ubio svoju 52-godišnju suprugu Ljiljanu Ratković.

Nakon ubistva, Slaviša je pucao sebi u glavu.

On je u kritičnom stanju hitno prevezen u podgoričku bolnicu. Par se razveo nekoliko dana prije ubistva, a u braku su dobili troje djece, dvije kćerke i sina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh