Crna hronika

State Department: Kažnjavati počinioce, a ne žrtve trgovine ljudima na Balkanu

Američki State Department na čelu sa državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom, objavio je izvještaj “Trgovina ljudima za 2019.” Zemlje regije okarakterisane su uglavnom kao “države koje ne ispunjavaju minimum standarda za iskorjenjivanje trgovine ljudima, ali ulažu napore u tom pravcu”.

Migranti - Ilustracija/Nezavisne.com

Izvještaj upozorava i na osjetljiv položaj migranata koji se nalaze u zemljama regije, navodi “Radio Slobodna Evropa“.

Bosna i Hercegovina
Napori BiH uključuju državnog koordinatora koji organizuje sastanke kako bi prikupili povratne informacije od regionalnih timova za monitoring. Ipak, navodi se i da vlasti nisu pokazale veće napore u odnosu na prethodni izvještaj. Dodaju da organi za provođenje zakona nisu imali dovoljno kapaciteta i znanja i nastavili su da redovno istražuju manje prekršaje, a sudije su izricale kazne koje nisu bile u skladu sa minimalnim kaznama za trgovinu ljudima, a navodili su i nerazumne “olakšavajuće okolnosti” da bi se kazne smanjile.

“Nedostaju slučajevi u kojima je žrtva u fokusu”, piše u Izvještaju.

Pored toga, vlada je identifikovala manje žrtava, a izostali su i napori za zaštitu žrtava, što je dovelo do kažnjavanja žrtava za nezakonita djela na koja su ih prisiljavali trgovci ljudima.

Pored toga, u Izvještaju piše kako bh. vlasti prijavljuju da su trgovci ljudima uspijevali izbjeći zatvor tako što su koristili zakon koji omogućava osuđenim da otkupe kaznu do godine dana zatvora za 100 konvertibilnih maraka (59 dolara) dnevno.

Zbog svega toga BiH ostaje na listi zemalja na koje treba obratiti pažnju.

Jedna od preporuka je i da država dodijeli dovoljno sredstava za skloništa koja vode nevladine organizacije i razvije finansijske politike koje djelotvorno alociraju sredstva za pomoć žrtvama, a sudijama da osigura adekvatne treninge.

Kao što je prijavljeno u proteklih pet godina, trgovci ljudima iskorištavaju domaće i strane žrtve u BiH, a iskorištavaju i žrtve iz BiH u inostranstvu. Strane žrtve u 2018. godini bile su iz Afganistana (2), Crne Gore (3), Sjeverne Makedonije (1) i Šri Lanke (2).

Hiljade migranata i izbjeglica iz Afganistana, Irana, Iraka, Sirije i susjednih zemalja koji putuju kroz BiH, zaglavljeni su ili zarobljeni u BiH, izloženi su trgovini ljudima, posebno žene i maloljetnici bez pratnje.

Crna Gora
Ni Crna Gora ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima.

Pohvalili su izradu i usvajanje Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019. – 2024. i Akcioni plan za 2019. Vlada je uspostavila multidisciplinarnu radnu grupu za proaktivnu istragu trgovine ljudima i promijenila procedure upućivanja predmeta kako bi se smanjile šanse za procesuiranje slučajeva trgovine ljudima pod drugim prekršajima.

Ipak, navode i da vlada nije osudila nikoga za trgovinu ljudima prema odgovarajućem Zakonu petu godinu zaredom i nije pokrenula nikakvo krivično gonjenje. Vlada je kaznila jednu potencijalnu žrtvu zbog neadekvatne identifikacije i nastavili su da istražuju dva slučaja iz prethodnih godina.

“Budući da je Vlada posvetila dovoljno sredstava pisanom planu koji bi, ako bi bio implementiran, predstavljao značajne napore da se ispune minimalni standardi, Crna Gora je ostala na listi zemalja na koje treba obratiti pažnju treću godinu za redom”, piše u izvještaju.

Preporuka je da povećaju proaktivno nadgledanje potencijalnih žrtava, posebno za žene u prostituciji, migrante, sezonske radnike i djecu koja prosjače. Eksperti su nastavili da izvještavaju da su vlasti istraživale i procesuirale moguće slučajeve trgovine ljudima pod drugim prekršajima, kao što je posredovanje u prostituciji.

Žrtve trgovine ljudima u cilju se*sualnog iskorištavanja su prvenstveno žene i djevojčice iz Crne Gore, susjednih balkanskih zemalja, a u manjoj mjeri i drugih zemalja istočne Evrope. Romske djevojčice se navodno prodaju u brakove u Crnoj Gori i manjoj mjeri u Albaniji, Njemačkoj i Kosovu.

Srbija
Napori koji su pohvaljeni u Izvještaju u slučaju Srbije uključuju osuđivanje više trgovaca ljudima, stvaranje radne grupe za trgovinu ljudima i konsolidaciju istražne nadležnosti slučajeva trgovine ljudima. Vlada je identifikovala više žrtava i otvorila centar za hitno primanje nakon kašnjenja od pet godina.

Ali, navode da Vlada nije imala sistem za dosljedno prosljeđivanje slučajeva trgovine ljudima tužiocima ili sudijama koji su obučeni i iskusni u pitanju trgovine ljudima.

Pored toga, tužioci često umanjuju slučajeve trgovine ljudima u ciju se*sualnog iskorištavanja na posredovanje u prostituciji. Vlada je obučavala policiju i tužioce i sarađivala sa policijom Slovenije na obuci za finansijske istrage u slučajevima trgovine ljudima. Vlast je povećala i napore za zaštitu žrtava. Dodaju i kako su trgovci ljudima navodno uticali na neke slučajeve podmićivanjem žrtve ili sudije.

Hiljade migranata i izbjeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije i susjednih zemalja koje prolaze kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ili su zaglavljeni u ovim zemljama, podložni su trgovini ljudima, upozorava Izvještaj State Departmenta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh