Crna hronika

U Zvorniku srušeni nišani, u Bijeljini pred džamijom letci “nož, žica, Srebrenica”

Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano “Srebrenica”, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom “Otadžbina je ovo Srbina” i letak s likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića.

Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano "Srebrenica" - Mina

Muftijstvo tuzlansko najoštrije osuđuje kontinuirane napade na imovinu Islamske zajednice, govor mržnje i zastrašivanje vjernika koje posljednjih dana uznemiruje muslimane u Bijeljini i Zvorniku, piše “Fena”.

Naime, u noćnim satima 7. juna ove godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, nepoznate osobe porušile su četiri nišana, načinjena je značajna materijalna šteta.

Također, nepoznate osobe su 11. i 12. juna na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavili uvredljive i prijeteće letke.

Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano “Srebrenica”, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom “Otadžbina je ovo Srbina” i letak s likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom “Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno”.

O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima.

Stoga, Muftijstvo tuzlansko zahtijeva da nadležne institucije u BiH pokažu odgovoran pristup u sprečavanju djela kojima se nanosi šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljava govor mržnje i prijetnje, izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost, odnosno javno izaziva i potiče nasilje i mržnja.

Također, Muftijstvo tuzlansko poziva organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje.

Naše džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivamo da se ne plaše ovakvih zastrašivanja kojih je bilo i ranije. Apelujemo na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama, saopšteno je iz Muftijstva tuzlanskog, javlja “MINA”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh