Crna hronika

U Sarajevu porast pokušaja samoubistva: Kako ovako nagle promjene utiču na ljudsku psihu?

Od početka godine, Bosna i Hercegovina preživljava vremenske nepogode. Duga zima, proljeće, kojeg nije ni bilo, kišni maj. Česte poplave. Meteorolozi tvrde, ovakav juni se ne pamti. Poljoprivredna proizvodnja i usjevi su praktično uništeni. A provjerili smo i koliko, te na koji način, ovako nagle promjene, utječu na ljudsku psihu?

Kiša - Blogspot

Nakon mjesec dana oblaka, kiše i niskih temperatura, kasno proljeće u BiH stiglo je u junu. Ipak, ne trajno. U jednom danu imamo jako sunce, vjetar, a onda i pljusak. U Sarajevu jučer, samo za pola sata palo je 32 litra po metru kvadratnom, što je historijski podatak, piše N1.

“To je otprilike padavina skoro sa tridesetogodišnjim periodom, drugim riječima, ponavlja se svakih 20, 30 godina, što će reći u sto godina se desi tri ili četiri puta”, kazao je iskusni meteorolog Željko Majstorović.

Bilo je to dovoljno da se izliju bujične vode u skoro cijeloj zemlji i poplave puteve. Količina kiše je bila enormna, te odvodi i kanalizacijski šahtovi nisu mogli pomoći. Danas se sumiraju nastale štete. Poplavili su magistralni putevi, objekti, a poljoprivrednici najviše žale za poplavljenim zemljišnim površinama.

“Poljoprivredna proizvodnja i usjevi su praktično uništeni, sve ono što je na otvorenom bilo je uništeno, od poplava, od velike vlage u zemlji”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Spasit će se pojedine kulture maline i ono što je uzgajano u plastenicima, no, tvrde poljoprivrednici, za njih slijedi težak period.

“Imat će se problemi i sa košenjem, slab je prinos i snijega, jer je trava polegla, nisu stizali kositi, a već je vrijeme izmaklo, tako da će biti vrlo teška godina, što se tiče poljoprivrednika”, dodao je Bićo.

Nisu samo poljoprivrednici na gubitku. Nagle promjene vremena ugrožavaju i opće zdravlje populacije. Intervencije hitne pomoći posljednjih dana sve su češće. Najveće tegobe su vrtoglavica, astma i povećan krvni pritisak. No posljedice mogu biti i dosta ozbiljnije.

“Jedan značajan broj pacijenata koji ima izvjesne psihičke probleme, od nekih blažih, pa do onih najtežih su također reagirali na ovo promjenjivo vrijeme, pa smo imali gotovo svakodnevno ili pokušaj samoubistva, a neki slučaj došlo je i do realizacije tog pokušaja”, naglasila je Jasmina Hanjalić, specijalista urgentne medicine.

Struka tvrdi da ljudska psiha, promjenom vremena doživljava šok i da bez obzira, koliko smo stabilni, izvjesne su promjene u ponašanju.

“Možemo primijetiti da su ljudi ubrzaniji, da ovaj toplotni udar i nagli porast temperatura iz nekog poluuspavanog, polumelanholičnog stanja odjednom budi neurotransmitere, koji su zaduženi za neki ubrzani stil, pa bude čak i hormone stresa, tako da možemo očekivati i izlijeve nestrpljenja, nestrpljivosti, napetosti, možda čak i anksioznosti, a i oni koji imaju hronične psihopatske simptomi, da su oni sad malo izraženiji”, objasnila je psiholog Vildana Milavić.

Ipak, još malo strpljenja i vrijeme će se stabilizovati.

“Sljedećih dana ide poboljšanje, temperature rastu, bit će više sunca”, rekao je meteorolog Željko Majstorović.

No, kišobran još uvijek nemojte odlagati. Zemlja je puna vlage, koja mora ispariti. Sigurno je, kiše će još biti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh