Crna hronika

Naoružana i dobro spremna grupa sije strah po Hercegovini

Dvije osobe maskirane i naoružane opljačkali su u noći sa subote na nedjelju benzinsku pumpu ‘Rebac Benz’ u čapljinskom naselju Zvirovići, a potom, kao i u mnogim slučajevima do sada, nestali bez traga.

Zapaljen automobil - Dnevni-list.ba

Prema informacijama iz policije, uz prijetnju automatskom puškom i pištoljem, ukrali su veći iznos novca i udaljili se u nepoznatom pravcu. Na svu sreću, niko nije povrijeđen, a policija poduzima potrebne mjere i radnje na pronalasku pljačkaša, piše “Dnevni list“.

Mostarska policija za to vrijeme još radi na identifikaciji i pronalasku razbojnika koji su u noći s četvrtka na petak raznijeli bankomate u sklopu tržnog centra ‘Robot’ na Bišće Polju. Prethodno su savladali zaštitara kojem su prijetili automatskim puškama.

Zaštitara su zatekli pred kapijom centra, te, uz prijetnju vatrenim oružjem, natjerali ga da im otvori kapiju. Nakon toga, odveli su ga u drugi kraj zgrade, a potom raznijeli bankomat iz kojeg su pokupili novac. Počinitelji su se nakon toga udaljili u nepoznatom pravcu. Policija je navodno o svemu obaviještena tek nakon pola sata i više od pljačke pa su razbojnici za to vrijeme mogli biti daleko od grada.

Dizanje bankomata u zrak, raznim vrstama eksploziva, nije nikakva nepoznanica na području Hercegovine obzirom da je nekoliko takvih slučajeva registrirano proteklih nekoliko godina.

U oktobru prošle godine, raznesen je bankomat u sklopu Binga u mostarskom naselju Centar 2. U novembru 2017. godine u noći 27/28. novembra, u 03.55 sati miniran je bankomat UniCredit banke u krugu benzinske pumpe ‘OIL AC’ u naselju Ortiješ.

Sredinom maja 2018. godine u 04.25 sati miniran je i bankomat u Blagaju, južno od Mostara. U martu ove godine raznesen je bankomat u sklopu tržnog centra Bingo na Bišće polju.

Bankomat UniCredit banke ‘ispražnjen’ je u decembru 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog. Tada su tri pljačkaša eksplozivom raznijeli bankomat i iz njega ukrali oko 100.000 maraka. Sličan slučaj zabilježen je u januaru 2015. godine u naselju Trn kod Širokog Brijega kada su nepoznate osobe raznijele ‘drive-in bankomat’ i pobjegli s većim iznosom novca.

Početkom maja ove godine, nepoznati počinitelji su iz ležišta izvadili bankomat u poslovnici ‘Namexa’ u mjestu Knešpolje kod Širokog Brijega. Nakon što su teški bankomat izvukli iz ležišta, oni su ga sajlom vezali za vozilo i vukli cestom. Nakon 200-tinjak metara, otkačili su i odbacili bankomat, te automobilom pobjegli bez plijena. Počinitelji ovih kaznenih djela, do danas nisu otkriveni. Mogu li se ovi slučajevi povezati, u policiji za sada ne otkrivaju. Svi su slični obzirom da se do novca stiže na identičan način i u kaznenim djelima sudjeluju najmanje tri osobe.

Ne izostaju niti slučajevi upada u sportske kladionice i trgovine gdje razbojnici, najčešće prijeteći nožem, od uposlenica otimaju manje novčane iznose.

Identificirani DA, uhapšeni NE

Prije dva sedmice razbojnici su opljačkali benzinsku pumpu Ina na Bijači, a potom nakon što su pobjegli zapalili automobil marke Audi A6 u mjesto Kozice pokraj Mostara. U potragu za razbojnicima uključeni su MUP HNŽ-a i ZHŽ-a.

Policijska uprava Ljubuški je u nedjelju 12. maja oko 23.55 sati javila kolegama u PU Mostar da su se osumnjičeni vozilom marke Audi udaljili u smjeru Mostara. Policijski službenici PU Mostar-Policijska postaja Centar pojačali su nadzor na području grada Mostara i šire.

U 00.40 sati policijske parole dobile su dojavu da je u tijeku provala na benzinskoj crpki ‘Petrol’ na području Žovnice. Brzom intervencijom policijskih snaga PU Mostar blokirana je regionalna cesta Mostar-Široki Brijeg, te druge lokalne ceste na području Kozice prema Miljkovićima.

Operativnim radom policijskih službenika locirano je i blokirano vozilo marke Golf V, bijele boje. Tri osobe naoružane sa dvije automatske puške i pištoljem napuštaju vozilo, te ignoriraju upozorenje policijskih službenika da se predaju, već okreću vatreno oružje u smjeru policijskih službenika. Zbog izravne prijetnje smrtne opasnosti i ozbiljnih povreda, policijski službenici Interventne grupe PU Mostar ispaljuju iz službenog naoružanja hitce u smjeru osumnjičenih, koji bježe u obližnju šumu u smjeru regionalne ceste Mostar – Široki Brijeg. Iz MUP-a HNK tada je potvrđeno da je Krim-tehničkim radnjama utvrđen identitet osumnjičenih, te je pronađeno zapaljeno vozilo Audi A6, gdje postoji osnovana sumnja da je korišteno u izvršavanju kaznenih djela. Međutim, osumnjičeni ni do danas nisu pronađeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh