Crna hronika

U prošloj godini u Doboju prijavljen nestanak troje maloljetnika

Na području Doboja tokom proteklih godinu dana policiji je prijavljen nestanak tri maloljetna lica, a potraga za njima imala je pozitivan ishod, izjavio je pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj jedan Goran Petrović.

Dijete - Srpskainfo.com

On je rekao novinarima da je u ovim slučajevima riječ o napuštanju kuće ili škole uglavnom zbog dobijanja loših ocjena, strogih roditelja ili simpatija, piše “Srna”.

Petrović ističe da policija po prijavi o nestanku postupa odmah i bez odgađanja, uz angažovanje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

On kaže da takve slučajeve, uglavnom, obrađuje i zaključuje Centar za socijalni rad, sa kojim policija ima dobru saradnju, te da sankcije nisu predviđene izuzev ako se utvrdi da postoje elementi zanemarivanja ili propuštanja dužnih radnji kada može biti riječi o krivičnom djelu.

Povodom 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece, pripadnici Policijske uprave Doboj učestvuju u kampanji MUP-a Republike Srpske pod nazivom ‘Rastimo sigurno’, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite djece na putu od kuće do škole.

Petrović pojašnjava da kampanja podrazumijeva predavanja osnovcima i podjelu letaka u kojima su navedeni postupci i aktivnosti ukoliko se utvrdi nestanak djeteta.

On je napomenuo da je danas održano predavanje učenicima drugih i trećih razreda Osnovne škole ‘Sveti Sava’ u Doboju.

Direktor ove škole Radmila Dakić naglašava da je veoma važno da djecu koja su odlučila da pobjegnu vršnjaci ne dožive kao junake i da shvate da je to mnogo opasno.

Ona podsjeća da su trinaestogodišnje učenice ove škole Ivana Spasojević i Mihaela Nikolić napustile svoje domove 4. maja, a policija ih je pronašla sutradan na lokalnom putu u dobojskom naselju Striježevica.

Nakon što su djevojčice pronađene, obavljen je razgovor sa učenicima i roditeljima, a škola će preduzeti aktivnosti iz njene nadležnosti nakon što budu dostavljene informacije Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i policijskih službenika da bi se kompletirala slika i napravio plan aktivnosti za naredni period – rekla je Dakićeva.

Ona kaže da su djevojčice svjesne svojih postupaka i da osjećaju grižu savjesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh