Crna hronika

Prošlo 26 godina otkako su ubijeni Boško i Admira

Na današnji dan prije 26 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić.

Admira Ismić i Boško Bato Brkić - Faktor.ba

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu, pišu “Vijesti“.

Priča o simbolu iskrene ljubavi koje se “stavljaju ispred zastava” – kako pjeva grupa Zabranjeno pušenje, priča o sarajevskim Romeu i Juliji, prizor mrtvih tijela Admire i Boška, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, koji je grad dijelio na dva dijela, obišla je svijet.

Američki reporter Kurt Schork je 1993. godine za Reuters prvi napisao reportažu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih iz Sarajeva, tvrdeći kako je postojao dogovor između Vojske RS i Armije RBiH da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko Vrbanja mosta preći na Grbavicu.

Admirina majka Nejra je plakala, a otac Zijo nije htio da govori jer se nije slagao s tim da krenu. Ali, Admira nije željela da ostavi Boška. Krenuli su 18. maja 1993. godine.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula.

O sarajevskom Romeu i Juliji Japanci su snimili dokumentarni film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji PBS’s Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, a režirao ga je John Zaritsky. Napisana je i opera, brojni članci, pjesme, priče. Opjevao ih je i poznati pjevač Bill Madden.

Također, sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom “Boško i Admira”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh