Crna hronika

“Uhvaćeni” saobraćajci Enis i Slađan “uzimali manje iznose novca”

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv dva službenika iz Policijske stanice (PS) Centar Tuzla, Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47), zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produžena krivična djela – zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

Policijski radar - ATVBL.com

U optužnici je obrazloženo da su ova dva policijska službenika od novembra 2018. do početka januara 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti saobraćaja MUP-a TK, te su izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Kako se, također, u optužnici navodi, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole saobraćaja, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca kako im ne bi izdavali prekršajne naloge, te su u obrasce za kontrolu saobraćaja upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno, prenosi “Fena”.

Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, saopšteno je iz Tužilaštva TK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh