Crna hronika

Nenadoknadiv gubitak: Šećira Ferhatović danas u Vlasenici ukopala dva sina

Među dvadeset i jednom žrtvom iz Vlasenice koje su ubijene 1992. i 1993., a sahranjene danas na memorijalnom mezarju “Rakita” u Vlasenici, ukopana su i dva sina Šećire Ferhatović: Meho i Mirsad.

Mezarje "Rakita" - Fena

Njen suprug Bajro je ukopan ranije. Preživio je njen treći sin i tri kćeri.

Mersida Ferhatović, sestra Mehe i Mirsada, rekla je da su njih dvojica zajedno odvedeni iz kuće, te da su i ubijeni zajedno, piše “Fena”.

Šećira Ferhatović istakla je da oni nisu nikom ništa bili krivi, niti su bili naoružani, a da su iza sebe ostavili malu djecu.

Mirsadov sin Muhamed je imao četiri godine kada mu je ubijen otac, a danas naglašava da o tome ne voli da misli jer ga obuzimaju negativne emocije.

Život mi je time poremećen i nikada neću moći nadoknaditi taj gubitak – rekao je Muhamed Ferhatović.

Fatima Ferhatović, supruga ubijenog Mirsada, navela je da je u vrijeme kada su se dešavala ubistva donesena odluka da samo žene i djeca mogu napustiti Vlasenicu, dok muškarcima između 16. i 65. godine to nije bilo dozvoljeno.

Nakon toga su nas odvojili i mi smo otišli u autobus. Tada sam zadnji put vidjela muža – kazala je Fatima Ferhatović.

Današnja 16. kolektivna dženaza i ukop obavljeni su za 21 žrtvu, a njih 18 je ukopano na mezarju “Rakita”. Jedna od žrtava je reekshumirana i premještena iz porodičnog na mezarje “Rakita”, dok su tri osobe ukopane u vlaseničkom mezarju “Močila”.

Kolektivnu dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Rekao je da se 27 godina čekalo na dženazu, da i ove žrtve konačno nađu smiraj. Od 1992-1995 godine ubijeno je više od 2.500 Bošnjaka, među kojima su bila djeca, žene i stari. Muftija Fazlović je rekao da su istina, pravda i čuvanje vrijednosti života pravi put.

Na mezarju “Rakita” do sada je ukopano ukupno 389 žrtava, a u mjesnim mezarjima oko 1.200. Još se traga za oko 1.000 Vlaseničana.

Za ratne zločine u tom dijelu BiH osuđeni su Dragan Nikolić zvani Jenki, Predrag Bastah zvani car i Gora Višković zvani Vjetar. Ostali zločinci i dalje se kreću gradom gdje ih sreću porodice žrtava.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh