Crna hronika

Ovaj policajac spriječio je mladića u Tesliću da se ubije, otkriva kako je uspio

Prisebnošću i spretnošću policajca Slavomira Klječanina spašen je život mladića B. Đ. (23) koji je u ponedjeljak htio da se ubije skokom sa zgrade u izgradnji u Tesliću.

Slavomir Klječanin - Policijska uprava Doboj

Klječanin je pomoćnik komandira PS Teslić i član pregovoračkog tima, a u razgovoru za “Srpskainfo” pojasnio kako je tekla operacija spasavanja ovog mladića.

U trenutku kada se mladić popeo na zgradu Klječanin je bio u gradu, jer nije bio na dužnosti, zapazio je policijsku patrolu, te je kontaktirao dežurnu službu interesujući se o čemu se radi.

– Tada me je šef smjene upoznao s prijavom gdje sam odmah prepoznao da bi se moglo raditi o situaciji u kojoj je potrebno angažovanje pregovarača te sam ga upoznao da ću se odmah uputiti na lice mjesta – istakao je Slavomir.

Klječanin je ispričao da u ovakvim kriznim situacijama, kada dođe na teren prvi zadatak mu je da dođe do informacije o osobi koja planira da se ubije.

– Prvo moramo saznati njegovo ime i prezime, koliko godina ima i sa čime se bavi. Osim toga bitne su informacije i o njegovom psihičkom i zdravstvenom stanju i slične stvari. To nam je potrebno da bi se pripremili za pregovore sa njim – kaže Klječanin za “Srpskainfo“.

Ističe kada ima sve te informacije, da se onda kreće u prvi kontakt sa tom osobom.

– U ovom slučaju to nam je bilo olakšano, jer ovaj mladić živi u toj ulici. Pa su ga odmah prepoznale komšija i rodbina. U trenutku kada sam krenuo u pregovore sa njim obraćao sam mu se nadimkom, jer sam znao da on voli kada ga tako zovu – pojašnjava Klječanin.

Nakon uspostavljanja prvog kontakta slijedi puno teži posao, a to je uspostavljanje povjerenja sa tom osobom.

– U ovom slučaju skoro sat vremena sam bio ispred zgrade, a taj mladić na zadnjem spratu odakle je prijetio da će skočiti i tako smo pričali. Tek tada sam stekao njegovo povjerenje i popeo sam na isti sprat gdje je on i tada sam nastavio pričati sa njim i ubjeđivati ga da se ne ubije. Kaže da je bio spreman i fizički reagovati da bi spriječio skok – ispričao je Slavomir.

Dodaje da su ovi pragovori trajali još bar sat i po vremena, tek tada je nesretni mladić pristao da se povuča sa ivice zgrade. Kaže da ga je morao ubijediti da neće imati posljedica zbog ovog čina.

– Bilo mu je bitno da neće biti uhapšen, da neće neko uporebljavati silu i slično. Hvala bogu, ovaj slučaj se riješio na najbolji mogući način – istakao je za Klječanin.

On je istakao da je i prije par mjeseci uspješno pregovarao sa još jednom osobom koja je prijetila da će se ubiti u Tesliću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh