Crna hronika

Izbila tri nova požara na području Bileće, vatra na 30 metara od kuća

Požar u selu Doluše kod Bileće približio se na oko 30 metara od kuća, rečeno je “Srni” u Regionalnom centru Republičke uprave civilne zaštite čije je sjedište u Bileći.

Požar - Ilustracija/Nezavisne.com

U centru kažu da je na terenu cijela smjena vatrogasaca koji pokušavaju da obuzdaju vatru da ne bi ugrozila imovinu mještana.

Starješina bilećkih vatrogasaca Radoslav Radmilović rekao je da je situacija teška, te da su prije dobili novu prijavu požara na području Bijele Rudine, gdje gori na pet mjesta. Na području Bileće aktivna su još dva požara.

U Gacku je dalje gori u selu Cernica.

U Nevesinju je tokom dana izbio novi požar na području Jarčišta, čija je linija duga oko 500 metara. Vatra je zahvatila cerovu šumu i suvu travu, zbog čega se brzo širi.

Vatrogasci i na ovoj lokaciji pokušavaju da spriječe vatrenu stihiju da ne ugrozi objekte.

Od juče je u Nevesinju aktivan i požar u mjestu Zalom, koji je zahvatio šumu.

Bilećki vatrogasci uspjeli su da u najvećem dijelu lokalizuju požar u selu Baljci, ali su u međuvremenu na drugim lokacijama izbila tri nova požara, rekao je “Srni” komandir Vatrogasne jedinice Bileća Radomir Radmilović.

Radmilović je naveo da su novi požari izbili u blizini sela Granica, zatim u selu Bijela Rudina prema Podgorju, te da se ponovo aktivirao jučerašnji požar u selu Korita.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su na terenu i pokušavaju da spriječe širenje vatre.

Republička uprava Civilne zaštite spremna je da Hercegovini stavi na raspolaganje jedinicu za gašenje požara na otvorenom, rekao je ranije danas zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Darko Ljuboje.

Ljuboje je, nakon sastanka sa komandirom Vatrogasne jedinice Bileća Radomirom Radmilovićem, rekao da je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o zaštiti od požara i da je, na prijedlog MUP-a, dogovoreno da sredstva sa posebnog računa Vatrogasnog saveza idu Republičkoj upravi Civilne zaštite koja bi na osnovu plana procjene ugroženosti pravila raspodjelu tih sredstava.

On je naglasio značaj saradnje Republičke uprave Civilne zaštite sa Ministarstvom odbrane BiH, ukazavši da je potrebno uložiti napore da se proceduralni problemi eliminišu kako bi se ubrzao proces pomoći građanima.

Mislim da bi trebalo malo više sredstava da se ulaže na područje Hercegovine, ali krajem aprila imaćemo koordinacioni sastanak kada ćemo uključiti sve vatrogasne jedinice, službe Civilne zaštite i šumska gazdinstva da vidimo šta je to urađeno od naloženih mjera Vlade Republike Srpske“, naveo je Ljuboje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh