Svijet

Šta je inspirisalo monstruma na Novom Zelandu: Ovo su detalji morbidnog manifesta koji spominje jezivu doktrinu

Briga oko padajućih stopa rađanja dosegnula je vrhunac nakon što su nedavno objavljene studije koje su pokazale da kod muškaraca padaju razine testosterona i brojnost spermija. Uvjereni da ih je moderni svijet feminizirao, neki muškarci kupuju kućne brojače spermija i okreću se terapijama za nadomješćivanje testosterona.

Prije nego što je prošlog tjedna u novozelandskim džamijama brutalno ubio 50 ljudi, Australac Brenton Tarrant (28) objavio je dokument naslova “Velika zamjena”. Prva rečenica Tarrantovog izopačenog manifesta glasila je ovako: “Radi se o stopama rađanja”. Ponovio ju je tri puta, prenosi Jutarnji.

The New York Times piše da su sličnu frazu o “zamjeni” uzvikivali i zagovornici nadmoći bijele rase koji su s ukrasnim bakljama u rukama 2017. godine marširali američkim gradom Charlottesvilleom. “Nećete nas zamijeniti”, vikali su tada. Ta je fraza ujedno i slogan američke neonacističke skupine Identity Evropa koja je osnovana u martu 2016. godine.

Iza te ideje stoji rasistička urota poznata kao “teorija zamjene”, teorija koju je popularizirao francuski desničarski filozof Jean Renaud Gabriel Camus. Camusova teorija zapravo predstavlja produžetak kolonijalističke teorije i počiva na idejama da bijele žene ne rađaju dovoljno djece te da će padajuće stope rađanja dovesti do toga da će bijelce diljem svijeta zamijeniti nebijelci.

Kao i kod mnogih drugih fundamentalističkih ideologija, osnovu ove čini podčinjavanje žena. “Za ljude u pokretu koji zagovara nadmoć bijelaca sve je uokvireno kroz reprodukciju i spol”, rekla je Kathleen Belew, profesorica povijesti pri Sveučilištu u Chicagu koja je proučavala takve skupine.

Kako se desničarske skupine diljem svijeta množe, mnogi njihovi članovi kao najveći problem vide upravo padajuće stope rađanja. Taj problem, koji oni smatraju egzistencijalnom prijetnjom, doveo je do rasprava o ulozi žene u društvu i pitanja trebaju li raditi ili rađati te odgajati djecu. Te skupine u feminizmu vide problem i propituju civilizacijske dosege poput onoga trebaju li žene imati pravo na rad i na glasovanje.

Opsesija s padom nataliteta oblikuje politiku krajnje desnice, a služi i kao alat za regrutiranje novih članova. Stručnjake koji prate ove pokrete brinu brzina i snaga kojima se ta ideja širi, posebice među mladim radikalima. “U njihovim umovima, u ovom sukobu civilizacija, bijelci su u slabijoj poziciji jer njihove žene ne obavljaju posao reprodukcije”, rekao je Arun Kundnani, profesor pri Sveučilištu New York i autor knjige “The Muslims Are Coming! Islamophobia, Extremism and the Domestic War on Terror” (“Muslimani dolaze! Islamofobija, ekstremizam i domaći rat protiv terora”). “Oni govore, ‘Gledajte, muslimani svoje žene drže tamo gdje trebaju biti, a mi taj posao ne radimo dobro.”

Briga oko padajućih stopa rađanja dosegnula je vrhunac nakon što su nedavno objavljene studije koje su pokazale da kod muškaraca padaju razine testosterona i brojnost spermija. Uvjereni da ih je moderni svijet feminizirao, neki muškarci kupuju kućne brojače spermija i okreću se terapijama za nadomješćivanje testosterona. Stari strahovi su dobili znanstveni sjaj i to je mnoge pripadnike ovih zajednica dovelo do toga da se zalažu za nasilne i apokaliptične politike.

“Sve je povezano s niskim brojem spermija i rastućom se*sualnom disfunkcionalnosti”, rekao je Paul Elam, voditelj skupine za muška prava Glas za muškarce. “U mojoj zajednici sada gotovo da prevladavaju jedan nihilizam i cinizam koji govori, ‘neka sve gori’.”

I tako je stari bojni poklič dobio novo ruho. “Način na koji se ta emocija danas aktivira na desnom krilu uvijek se vrti oko pitanja plodnosti”, rekla je Paola Bacchetta, profesorica pri Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyju i članica vijeća Centra za studije desnice. “Radi se o njihovoj anksioznosti naspram drugih muškaraca. Oni se boje da će se oni razmnožiti i eliminirati ih.”

Premda se rasprave o tim strahovima uglavnom vode na internetu, voditelj na televizijskom kanalu Fox News Tucker Carlson u januaru je u svojoj emisiji govorio o kolapsu obitelji kao najvećem problemu Sjedinjenih Američkih Država. Carlson je tada kao uzrok kolapsa identificirao činjenicu da neke žene danas zarađuju više od muškaraca. Panike oko pada nataliteta 2012. godina se dotaknuo i spomenuti Camus, koji je tada ustvrdio da zapadne zemlje riskiraju nestanak zbog stopa rađanja. Ta je filozofija pomogla kampanji nizozemskog političara Geerta Wildersa, poslužila je kao gorivo rasističkog skupa u Charlottesvilleu i dovela je do toga da je američki kongresnik iz redova Republikanaca Steve King 2017. godine ustvrdio da “Amerikanci svoju civilizaciju ne mogu obnoviti tuđom djecom”.

Statistike koje kažu da su se u nekim zapadnim zemljama usporile stope rađanja desničarske su skupine pretvorile u alat za regrutiranje novih članova. Primjerice, natalitet u SAD-u trenutno iznosi 1.766 rođenih na hiljadu žena. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je to nedovoljno da bi se populacija bez imigracija držala na stabilnoj razini. Desničari su tu brojku spojili s pitanjem o ženskim slobodama i krenuli na internet po nove simpatizere, posebice mlade.

“Antifeministička retorika najbolje prolazi u krugovima koji nisu povezani s politikom, kao što su video igre i stripovi. Tako je najlakše započeti nečiju putanju”, rekla je Annie Kelly, doktorandica na britanskom Sveučilištu East Anglia koja istražuje utjecaj digitalnih kultura na antifeminizam i krajnju desnicu. Profesor sociologije Clifford Leek sa Sveučilišta Northern Colorado kaže da regruteri najviše vrebaju nesigurne tinejdžere koji su već bili izloženi spomenutim idejama o kontroli žena.

Sve ovo dovodi do toga da se ponovno vode neke debate koje su davno stavljene “ad acta”. U desničarskim se zajednicama tako opušteno raspravlja o tome da se ženama zabrani rad, a sve se više spominje ideja da se ženama treba zabraniti pravo glasa. Spominju se i ubijanje nebijelaca te ponovna edukacija bijelih žena.

“To sam prije viđala samo u neonacističkim krugovima, međutim ta se ideja proširila i na manje ekstremna mjesta”, pojasnila je Kelly i dodala da se takve radikalne ideje u današnje vrijeme često prvo prezentiraju kao šale i memovi. “One tako počnu, međutim te se ideje kasnije počnu tretirati kao prihvatljive politike o kojima se treba raspravljati.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh