Crna hronika

Sedmomjesečna beba na Pedijatriji zaražena morbilima greškom doktora?!

Najglasnije su rasprave i razgovori na forumima i društvenim mrežama gdje su, posebno među trudnicama i majkama, morbili glavna tema

Dijete oboljelo od morbila - Ilustracija/6yka.com

Na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu zbraja se broj oboljelih od morbila. Za sada je poznato da je broj oboljele djece veći od stotinu. Budući da je ovo zarazno i opasno oboljenje odnijelo prvu žrtvu – sedmomjesečnu bebu, tema morbila najviše je zabrinula roditelje.

Najglasnije su rasprave i razgovori na forumima i društvenim mrežama gdje su, posebno među trudnicama i majkama, morbili glavna tema. Na Facebook stranici koja okuplja trudnice i mlade mame sa područja Tuzle osvanule su informacije o uzroku smrti sedmomjesečne bebe na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu.

Jedna od majki tvrdi kako je beba, koja je na Pedijatriju stigla iz doma za nezbrinutu djecu, bila hospotalizovana na odjeljenju pulmologije zbog problema sa bronhitisom. Budući da ljekari nisu razdvojili bolesnu od zdrave, na isto odjeljenje pristizala su i djeca oboljela od morbila. Ista majka tvrdi kako je sedmomjesečna beba na ovaj način oboljela od morbila od kojih je nedugo potom i preminula, te da su za sve krivi ljekari, piše “Oslobođenje.ba“.

U međuvremenu, šef Odjela za infektivne bolesti u KBZ-u, Ednad Drljević u izjavi za TV1 danas je izjavio da nadležne federalne institucije trebaju proglasiti epidemiju morbila jer oboljelih, kako kaže – ima u svim kantonima.

Tvrdi kako niko ne želi proglasiti epidemiju jer bi, u tom slučaju, nadležni morali snositi finansijske troškove za istu.

– Ako se epidemija proglasi na dva ili više kantona onda troškove epidemije ne snosi kanton nego Federacija. Znala se često Federacija napraviti mutava, da ne proglasi niko epidemiju, ni kantoni ni Federacija jer ko proglasi – taj mora i platiti. Tako da je to jedan od glavnih razloga zašto su te mjere spor, jer njima najviše odgovara da epidemije nema, tvrdi Drljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh