BiH

Otkrili su gdje je terorista ušao u BiH i koliko je boravio: Plenković potvrdio da je bio i u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je potvrdio da je krajem decembra 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda Brenton Harrison Tarrant (28) kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer “ta osoba nije bila u fokusu njihovih institucija”.

No image - Haber.ba

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

“Dobio sam informacije da je to tačno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo”, rekao je Plenković nakon subotnjeg prosvjeda u Zagrebu protiv porodičnog nasilja, prenose Hrvatski mediji.

Premijer Plenković još jednom je izrazio saučešće porodicama žrtava i novozelandskoj Vladi, prenosi radiosarajevo.

“Još jednom sućut i obiteljima žrtava i novozelandskoj Vladi. Ovo je u zadnjih nekoliko godina, a bilo ih je dosta kada gledate statistiku u proteklih desetak godina, jedan od brutalnijih terorističkih napada”, ocijenio je premijer Hrvatske.

“MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine”, potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Hrvatske Marina Mandić.

Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. Terorista Tarrant je boravio i u Bosni i Hercegovini, kako smo već pisali.

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je danas izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tokom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine

Tarrent je preko Bugarske ušao u Srbiju, da bi kasnije iz Crne Gore prešao granicu Bosne i Hercegovine. Terorista je u BiH ušao 2. januara iz Crne Gore na graničnom prijelazu Zupci. U našoj zemlji je kratko boravio da bi prešao granicu i ušao u Hrvatsku, što je i potvrdio premijer Hrvatske Plenković.

Upitan zna li se iz kojih je razloga bio u Hrvatskoj, Plenković je kazao da službe rade na tome.

“Do tog trenutka jučer, ta osoba nije baš bila u fokusu naših institucija”, rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh