Crna hronika

Šverceri zlatom potezali pištolje na Baščaršiji

Priveden vlasnik zlatarskih radnjih “Zozetti” Alzir Kurbegović, pretresen i objekt u vlasništvu sarajevskog zlatara Muniba Kahrovića

avaz

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva “Zlatni karat” uhapsili su u protekla dva dana 30 osoba zbog sumnje da su učestvovale u švercu zlata i srebra. U ovoj akciji učestvuju stotine policajaca i čak 150 službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a očekuje se da će broj uhapšenih biti mnogo veći.Stroga tajna

Švercovano zlato, kako saznajemo, uglavnom je uvezeno iz Srbije i Turske. Radi se o stotinama kilograma zlata u posljednjih desetak godina koje nije prošlo carinu. Ova akcija pripremana je šest mjeseci i vođena je u strogoj tajnosti. Osumnjičene osobe terete se da su, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, krijumčarile i nedozvoljeno rasturale neocarinjeno zlato i srebro širom BiH.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Pretresi stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe, nastavljeni su i jučer na 56 lokacija, od Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

– U dosadašnjem toku akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 40 kilograna zlata i srebra te veća suma novca za koje se pretpostavlja da potječu iz krivičnih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret – rečeno je jučer iz SIPA-e.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da će količina oduzetog zlata iznositi čak nekoliko stotina kilograma, jer su ekipe i dalje na terenu, a brojanje je u toku. Epicentar akcije je u Sarajevu i Brčkom, gdje su se pretresi, također, nastavili, a brojne osobe su uhapšene.

U Sarajevu su u toku jučerašnjeg dana mnoge zlatare bile zatvorene upravo zbog upada SIPA-e i pripadnika UIO-a, u šta se uvjerila i naša ekipa. Vlasnici zlatara jučer nisu željeli komentirati ove pretrese. Mnogi nisu ni došli na posao niti su otključali radnje. Poručeno nam je da je istraga i dalje u toku i da ništa ne mogu govoriti.

Nezvanično saznajemo da su pojedini vlasnici zlatara preksinoć skinuli plombe sa zapečaćenih objekata i izazvali incident na Baščaršiji. Ove osobe pokušale su pokupiti zlato iz sefova prije brojanja i vaganja, ali su u tome spriječene.

– Bilo je i povlačenja oružja na službenike Uprave za indirektno oporezivanje. To su uradile osobe koje našim službenicima nisu dale da rade svoj posao. Sve je prijavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. I SIPA i Tužilaštvo BiH obaviješteni su o napadu – tvrdi naš izvor.

Odluka Tužilaštva

Nezvanično, u Sarajevu je jučer priveden vlasnik zlatarskih radnjih “Zozetti” Alzir Kurbegović. Obje njegove trgovine na Baščaršiji SIPA je jučer pretresla uz prisustvo advokata Rusmira Karkina.

Pretresen je i objekt u vlasništvu sarajevskog zlatara Muniba Kahrovića, koji je, također, priveden u ovu policijsku agenciju. Tužilaštvo BiH odlučit će za koga će biti zatražen pritvor. Istragom rukovodi tužiteljica Violeta Mandić.

U Konjicu pao policajac

Prema neslužbenim informacijama, na području općine Konjic SIPA je uhapsila jednog službenika Policijske uprave Konjic. Nezvanično, riječ je o osobi E. G. Uz podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, SIPA je pretresla i njegovu imovinu.

Problem se godinama gura pod tepih

– Ovo je problem koji se godinama gura pod tepih, a krivicu snose i tržišne inspekcije, koje su zatvarale oči pred nepravilnostima. Moralo se stati ukraj švercu zlatom, koji je godinama cvjetao, a država je sve nijemo posmatrala – tvrdi naš sagovornik iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh