Crna hronika

Švercer cigareta pobjegao iz BiH, traži ga Interpol!

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Petrom Lekićem (48), osuđenim švercerom cigaretama, koji je, zajedno s još 11 osoba, hapšen 2014. godine u predmetu “Džoker”.

Petar - Screenshot

Zahtjev Suda

Lekića je Sud BiH osudio 2017. na dvije i po godine zatvora, ali se on, kako saznajemo, nije javio na izdržavanje kazne. Međunarodna potjernica za njim je i raspisana na zahtjev državnog pravosuđa, koje ga i potražuje, piše “Avaz“.

Lekić je rođen u Hajlbronu u Njemačkoj, a posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Na potjernici je navedeno da se traži zbog organiziranja grupe za krijumčarenje robe.


On je u predmetu “Džoker” hapšen zbog krijumčarenja cigareta velike vrijednosti, a okarakteriziran je kao vođa ove organizirane grupe. Uhapsili su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s kolegama iz Hrvatske.

Crno tržište

Prema navodima iz optužnice Tužilaštva BiH, Lekić je bio na čelu tima koji se na međunarodnoj razini bavio organiziranim krijumčarenjem ili posredovanjem u prodaji ili rasturanju neocarinjene robe – cigareta bez akcizih markica.

Ova grupa, izbjegavajući mjere carinske kontrole, prebacivala je robu preko granice bez odgovarajućeg odobrenja nadležnih institucija. Sumnja se da su iz BiH prokrijumčarili u Hrvatsku cigarete u vrijednosti od 1,2 miliona maraka, a koje su poslije prodavane ne crnom tržištu.

Pronašli 200 šteka

U pretresima koji su izvršeni 2014. godine, kad je uhapšena Lekićeva grupa, na 21 lokaciji u BiH policija je pronašla skoro 2.500 kilograma suhog duhana, dvije mašine za proizvodnju i pakovanje cigareta. Pronađeno je 300 kilograma omota za pakovanje i skoro 200 šteka cigareta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh